Foto:
Foto:
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj in general Abdul Rašid Dostum, vodja Uzbekov na severu države

Človekoljubna organizacija tudi obtožuje ZDA, da to dejavnost dopušča in s tamkajšnjimi poveljniki celo sodeluje.

Veliko tamkajšnjih poveljnikov je nekdaj vodilo mudžahide in se noče razorožiti. Že dalj časa poteka zastraševanje in prepričevanje, da bi prebivalstvo 9. oktobra volilo njihove predstavnike. Čeprav so napadi talibanov odmevnejši, pa bo dejavnost teh poveljnikov mnogo bolj vplivala na volitve, so še zapisali.

Predvolilna kampanja se je začela
Več deset tisoč ljudi se je zbralo v severnoafganistanskem mestu Šibergan, da bi prisluhnili predsedniškemu kandidatu generalu Abdulu Rašidu Dostumu. Večina udeležencev je bila uzbeške narodnosti, ki ji pripada tudi Dostum. Zborovanje je bilo največje doslej, vendar Dostum najverjetneje drugje po državi ne bo dobil takšne podpore. Podpirajo ga sicer še Turkmeni, upa pa na podporo drugih narodnosti, ki se bojijo, da bodo prevlado v državi dobili večinski Paštuni, ki jim pripada tudi sedanji predsednik Karzaj.

Ključni ameriški zaveznik proti talibanom
Dostum je med ameriškim napadom na talibanski režim v Afganistanu leta 2001 igral ključno vlogo, saj je vodil del sil, ki so napadle s severa države. Po vojni je njegova moč upadla, saj so mednarodne sile zahtevale razorožitev vojske.

Dostum je v vladi predsednika Hamida Karzaja upal na mesto obrambnega ministra, kot predsednikov svetovalec za varnost za sever države pa je odstopil potem, ko se je odločil za kandidaturo.

Volitve v Afganistanu bodo 9. oktobra, na datumu pa bodo vztrajale tudi ZDA, saj pričakujejo, da bi uspešnost volitev pripomogla k novembrski ponovni izvolitvi Georgea Busha za ameriškega predsednika.