Tuje sile že od začetka pomladi izvajajo obsežne operacije proti talibanskim upornikom. Foto: EPA
Tuje sile že od začetka pomladi izvajajo obsežne operacije proti talibanskim upornikom. Foto: EPA
Protest proti žrtvam med civilisti
Afganistance počasi zapušča potrpljenje glede številnih žrtev med civilisti v napadih tujih sil. Foto: EPA

V letalskem napadu ameriških sil pred štirimi dnevi je bilo ubitih sedem otrok in afganistanski predsednik Hamid Karzaj je tuje sile opozoril, da se morajo uboji civilistov končati, saj bi se lahko drugače Afganistanci obrnili proti tuji vojaški navzočnosti v državi. Po njegovih besedah so za zdaj domačini sicer še hvaležni za navzočnost tujih sil.

Otroci med žrtvami
Zadnji incident se je zgodil v pokrajini Helmand na jugu države med operacijo proti talibanskim upornikom, letalski napad pa so tuje sile izvedle kot odgovor na napad nanje. V napadu je bilo v eni družini ubitih devet žensk in trije otroci, stari med šest in deset mesecev.

Predstavnik ameriške vojske je izrazil zaskrbljenost zaradi poročil o smrti civilistov med napadom, vendar je opozoril, da so talibani tisti, ki so se odločili za napad v tistem trenutku, na tistem kraju, zato je bilo ogrožanje življenj civilistov verjetno namerno.

V zadnjem letu je jug države priča najhujšemu nasilju od padca talibanskega režima konec leta 2001 in samo letos je bilo v Afganistanu v operacijah tujih in vladnih sil ubitih več kot 230 civilistov, zaradi česar je bilo v zadnjih mesecih več protestov. V Afganistanu je v okviru Natovih sil nastanjenih 37.000 vojakov iz 37 držav, med njimi tudi iz Slovenije.

C. R.