Na Američane so leteli številni očitki, da so zapornike zadrževali za rešetkami brez jasnih dokazov. Foto: EPA
Na Američane so leteli številni očitki, da so zapornike zadrževali za rešetkami brez jasnih dokazov. Foto: EPA
Afganistan
Nadzor nad afganistanskimi zapori postopno znova dobivajo krajevne oblasti. Foto: EPA

To je del načrta, po katerem naj bi vsi zapori v državi postopno prešli pod nadzor krajevnih oblasti. Temu bo konec leta 2014 sledil tudi umik Natovih sil iz države pod Hindukušem.

V mestu Kunduz na severovzhodu države je samomorilski napadalec ubil enajst policistov, ki so skrbeli za varnost med protesti v mestu. Petnajst civilistov je ranjenih.

Ob izročitvi pod nadzor je potekala skromna slovesnost, na kateri pa je bilo udeležnih le malo ameriških in Natovih predstavnikov. Čeprav je afganistanski predsednik Hamid Karzaj pozdravil prevzem nadzora nad zaporom, pa z ameriškimi predstavniki ostaja še nekaj nesporazumov. Washington namreč vztraja, da želi še naprej obdržati nadzor nad točno določenimi zaporniki, saj trdi, da ima pravico v svojih rokah ohraniti usodo upornikov, ki so jih ujeli na bojišču.

Nekdaj del Natovega oporišča
Zapor Bagram, ki leži 40 kilometrov severno od prestolnice Kabul, so zdaj preimenovali v pripor Parwan, prejšnje ime pa je obkrožilo svet predvsem zaradi veliko namigov o hudih zlorabah in mučenju zapornikov. Pred leti je bil zapor del enega največjih vojaških oporišč za Natove sile v državi, leta 2010 pa so ga preselili v nove objekte.

Talibani v Afganistanu so sporočili, da bodo poskusili ubiti britanskega princa Harryja, ki se je nedavno vrnil v državo. Pred štirimi leti so Harryjevo urjenje v Afganistanu skrajšali prav zaradi varnostnih razlogov. Predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je dejal, da imajo pomemben načrt za napad na princa Harryja, tretjega v vrsti za britansko krono, v pokrajini Helmand na jugu države. "Storili bomo vse, kar lahko, da ubijemo princa Harryja in druge britanske vojake v pokrajini Helmand. Za nas ugrabitev ni zanimiva. Napadli ga bomo in ga ubili." Princ Harry se je kot pilot helikopterja apache prejšnji teden vrnil v Afganistan, kjer naj bi ostal štiri mesece. Tja so ga napotili, potem ko so se v javnosti pojavile njegove gole fotografije iz hotela v Las Vegasu.

Govorice ne potihnejo
V medijih se ga je prijel vzdevek "afganistanski Guantanamo", saj so mnogi ljudje tam zaprti brez jasne obtožnice, pojavljajo pa se tudi mnogi namigi o slabem ravnanju z njimi. Leta 2010 je britanska televizija BBC objavila reportažo o domnevno skrivnem predelu zapora, v katerem naj bi veliko zapornikov mučili, a so ZDA navedbe zanikale. V začetku leta pa so mučenja in ponižujočih telesnih preiskav Američane obtožili tudi domači preiskovalci.

Mesec pozneje so v zaporu ameriški vojaki sežgali več izvodov Korana, kar je sprožilo ogorčene proteste med domačini.

V zaporu je trenutno zaprtih več kot 3.000 ljudi, med njimi je tudi 50 tujcev, ki niso vključeni v sporazum o izročitvi oblasti.