Po nedavnem zažigu kopij Korana so se jezni Afganistanci znesli tudi nad zaporom Bagram, ki bo prešel v afganistanske roke. Foto: EPA
Po nedavnem zažigu kopij Korana so se jezni Afganistanci znesli tudi nad zaporom Bagram, ki bo prešel v afganistanske roke. Foto: EPA

Dogovor o strateškem partnerstvu, glede katerega sta se Kabul in Washington pogajala več kot leto dni, je okvir za ameriško sodelovaje v Afganistanu tudi po letu 2014, ko naj bi to azijsko državo zapustil še zadnji tuji vojak.

Afganistanski obrambni minister, ki je podpisal dogovor o predaji nadzora nad zaporom v oporišču Bagram, je sporočil, da bo kmalu imenovan afganistanski poveljnik in bo prevzel nadzor nad zaporom. Prenos nadzora naj bi bil končan v šestih mesecih.

"Podpis tega memoranduma je pomemben korak naprej v naših pogajanjih o strateškem partnerstvu," je na ceremoniji ob podpisu dejal ameriški general John Allen, poveljnik sil Isafa.

Predsednika sta se zavzela za nadaljevanje partnerstva
Odnosi med Washingtonom in Kabulom so močno napeti, odkar so v Bagramu pred tedni ameriški vojaki zažgali več kopij Korana, islamske svete knjige. Nato je incident označil za veliko pomoto, kar pa ni pomirilo jeze Afganistancev. Sledili so nasilni protesti, v katerih je umrlo 30 ljudi, afganistanske sile pa so ubile šest ameriških vojakov.

Predsednik ZDA Barack Obama se je zaradi zažiga že opravičil afganistanskemu kolegu Hamidu Karzaju, ta pa Obami zaradi umorov Američanov. V četrtek sta se predsednika na videokonferenci zavzela za nadaljevanje partnerstva med državama.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je po videokonferenci predsednikov dejal, da je Karzaj Obamo seznanil z varnostnim položajem v državi, ki se je malce izboljšal. Predsednika sta govorila tudi o poteku pogajanj s talibani ter o drugih varnostnih vprašanjih v regiji.

"Predsednik in predsednik Karzaj sta se strinjala, da je nadaljevanje partnerstva na temelju obojestranskega spoštovanja v interesu obeh držav," je sporočil Carney in dodal, da bosta voditelja ostala v tesnem stiku do vrha zveze Nato v Chicagu konec maja letos. Oba voditelja želita imeti do takrat okvirni sporazum o tranziciji oziroma podrobnostih prenosa pooblastil na Afganistance in umika mednarodnih enot iz države.