Nasilje v Afganistanu se nadaljuje, do zdaj je v spopadih umrlo najmanj 15 ljudi. Foto: EPA
Nasilje v Afganistanu se nadaljuje, do zdaj je v spopadih umrlo najmanj 15 ljudi. Foto: EPA
Ogorčenje v Afganistanu ne pojenja

Čeprav je zveza Nato obžalovala incident, v katerem so ameriški vojaki v oporišču Bagram zažgali nekaj islamske verske literature, tudi kopij Koranov, in je Afganistance prosila za potrpljenje med preiskavo incidenta, ki je v polnem teku, je prebivalcem prekipelo.

Skrunjenje Korana sproža krvave proteste
Protesti, ki že četrti dan potekajo na ulicah Kabula, so se razširili tudi na mesta v severnih provincah Baglanu in Kunduzu, osrednjem Bamijanu in Gazniju ter v Nangarharju na vzhodu države. Ponekod so k protestom z besedami, da so si sile Isafa privoščile skrunjenje Korana, med molitvijo pozivali islamski duhovniki.

Množice protestnikov v Kabulu, ki so vzklikale "Smrt Ameriki", so varnostne službe skušale umiriti s streli v zrak. Afganistanske oblasti so potrdile, da je bilo v petkovem nasilju ubitih najmanj devet ljudi.

Nato neuspešno miri razborite Afganistance
Nato je Afganistance sicer pozval k miru in koncu protestov. Poveljnik sil Isafa, ameriški general John Allen, je zatrdil, da Nato skupaj z Afganistanom preučuje okoliščine incidenta, da bi preprečil ponavljanje tovrstnih dogodkov.

Zaradi dogodka je svoje vojake iz oporišča že umaknila Nemčija, ki bi sicer morala Afganistan zapustiti konec marca. Vojake je skupaj z orožjem in drugo opremo premestila v bližnje oporišče v Kunduzu.

Spomnimo. Incident se je zgodil v torek v ameriškem vojaškem oporišču Bagram severno od Kabula, v protestih, ki so sledili, pa je doslej umrlo najmanj 15 oseb, med njimi dva ameriška vojaka. Gnev Afganistancev ne pojenja kljub nedavnemu opravičilu ameriškega predsednika Baracka Obame.

Ogorčenje v Afganistanu ne pojenja