Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dow je sirotišnico v vasi Bomet odprl s svojo ženo leta 2008, sofinancirale pa so jo tudi cerkve v okrožju Lancaster v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Zlorabe so prišle na dan leta 2017, Dow pa je takoj za tem pobegnil iz države.

"Gregory Dow je bil čisto pravi volk v ovčji koži," je povedal Michael Driscoll iz FBI-ja.

FBI-ju je 61-letnemu Dowu uspelo stopiti na prste po prijavi neke v ZDA živeče Kenijke Margaret Ruto, ki se je vrnila v domovino, da bi skrbela za svojo mamo, ki je živela blizu sirotišnice.

V Keniji se sprašujejo, kako je obsojenemu spolnemu prestopniku sploh uspelo odpreti sirotišnico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Keniji se sprašujejo, kako je obsojenemu spolnemu prestopniku sploh uspelo odpreti sirotišnico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Rutova se je v svojo rodno vas vrnila prav v času, ko sta iz sirotišnice pobegnili deklici, stari 12 in 14 let, in razkrili spolne zlorabe, ki so se dogajale tam. Rutova je prevzela nekakšno vlogo amaterske detektivke in sama zapisala pričanja deklet.

Obtožnico proti Dowu je FBI vložil julija 2019, lani pa je se misijonar pred ameriškim sodiščem izrekel za krivega v štirih točkah nezakonitega spolnega odnosa z mladoletno osebo.

Sokriva tudi žena

FBI je potrdil, da je Dow med letoma 2013 in 2017 spolno zlorabil najmanj štiri najstnice, od tega sta bili dve stari komaj 11 let, ko so se zlorabe začele. Ameriške oblasti so ovadile tudi Dowovo ženo, ki naj bi vozila žrtve v bližnjo kliniko, kjer so jim vsadili podkožne vsadke, da bi tako preprečili zanositev.

Kenijci so bili nad afero ogorčeni, številni pa so se spraševali, kako je Američanu leta 2017 sploh uspelo zbežati. Med številnimi vprašanji, ki jih odpira primer Gregoryja Dowa, je tudi, kako je lahko nekdo, ki je bil v preteklosti že obsojen podobnih zločinov, odprl sirotišnico.

Dow je namreč leta 1996 priznal spolni napad, za kar je bil v ZDA obsojen na dve leti pogojne kazni, moral pa se je tudi za deset let registrirati kot spolni prestopnik.