Sahle-Work Zewde je postala prva predsednica Etiopije in edina voditeljica države v Afriki. Foto: Reuters
Sahle-Work Zewde je postala prva predsednica Etiopije in edina voditeljica države v Afriki. Foto: Reuters
Predsednica v družbi premierja Abiya Ahmada, ki je v vladni kabinet uvrstil polovico žensk. Foto: Reuters

Zewdejeva je v prvem nagovoru poudarila pomembnost enotnosti in obljubila, da bo glas vseh žensk, poroča Al Džazira. "Prve žrtve odsotnosti miru so ženske, zato bom v svojem mandatu poudarjala vlogo žensk pri zagotavljanju miru," je poudarila. Vloga predsednice je v državi sicer predvsem ceremonialna – glede na ustavo nosi simbolno moč in družbeni vpliv.

Največjo moč v državi ima premier. Aprila izvoljeni Abij Ahmed je v 20-članski kabinet imenoval polovico žensk – med drugim na položaj obrambne ministrice Aisho Mohhamed in ministrice za mir Muferiat Kamil – odgovorne za policijo in obveščevalne službe.

"Če spremembe v Etiopiji enakopravno vodijo moški in ženske, lahko te ohranijo svoj zagon in uresničijo uspešno Etiopijo brez verske, etnične in spolne diskriminacije," je po izvolitvi še poudarila predsednica.

Etiopska veleposlanica in diplomatka ZN-a
68-letnica je v preteklosti delovala kot etiopska veleposlanica v Etiopiji, Senegalu in Džibutiju, nato pa še kot posebna predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN), nazadnje pa kot vodja odbora ZN-a pri Afriški uniji.

Sahle-Work Zewde se je rodila v etiopski prestolnici Adis Abeba. Študirala je v Franciji in tekoče govori angleščino, francoščino in amharščino, uradni jezik Etiopije.