Foto: Reuters
Foto: Reuters

General Bacha Debele je dodal, da je bilo 2300 upornikov ranjenih, 2000 pa zajetih. Debele je Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) obtožil, da želi razbiti Etiopijo. TPLF je sicer vdiral tudi v sosednji pokrajini Amhara in Afar, poroča BBC.

Po besedah omenjenega generala je divizija TPLF-ja želela prevzeti nadzor nad mestom Humera med Tigrajem in Amharo, a je bila "povsem zdesetkana". TPLF se na trditve vojske ni odzval.

Vojna je izbruhnila novembra lani po mesecih sporov med vlado premierja Abija Ahmeda in voditelji TPLF-ja, glavno politično stranko v pokrajini Tigraj.

Oblasti so v Tigraj poslale vojaške enote, da bi zrušile regionalno vlado, potem ko so TPLF obtožile odgovornosti za več napadov na vojaška oporišča.

V spopadih naj bi umrlo več tisoč ljudi, milijoni so bili prisiljeni zapustiti domove. Nekateri so pobegnili v Sudan.

Obe strani sta deležni obtožb o grozodejstvih, vključno s posilstvi in množičnimi poboji civilistov.

V petek je ZN obtožil vlado, da preprečuje dostavo pomoči v Tigraj, in opozoril, da je s tem ogroženih na milijone ljudi. Po ocenah svetovne organizacije 5,2 milijona ljudi nujno potrebuje pomoč, saj jim grozi najhujša lakota zadnjih desetletij. ZN pravi, da od 22. avgusta niti en tovornjak s pomočjo ni vstopil v Tigraj, čeprav jih je na dan potrebnih 100.