Francija je že lani napovedala krčenje svoje vojaške misije v Sahelu. Foto: EPA
Francija je že lani napovedala krčenje svoje vojaške misije v Sahelu. Foto: EPA

"Vlada poziva francoske oblasti k umiku brez odlašanja," je na javni televiziji sporočil tiskovni predstavnik malijske vlade Abdoulaye Maiga in pojasnil, da niso zadovoljni z devetletno prisotnostjo francoske vojske v državi.

Maiga je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP napoved francoskega umika označil za jasno kršitev dogovorov med obema državama.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek napovedal, da bo umik francoskih vojakov potekal v naslednjih od štiri do šest mesecev. Pri tem je bil kritičen do vlade v Maliju, ki da ne daje več prednosti boju proti terorizmu in se umika sodelovanju z Evropejci.

V odzivu na pozive iz Bamaka po takojšnjem umiku je nato v petek Macron zatrdil, da bo umik francoskih vojakov potekal postopoma in urejeno, da bi tako zagotovili varnost francoskih sil in mirovnih sil Združenih narodov. "Niti za sekundo ne bom sklepal kompromisov," je bil odločen francoski predsednik.

Francija ima v Maliju 2400 svojih vojakov, ki so del skupno 4300 francoskih vojakov na območju Sahela, kjer sodelujejo v operacijah proti vse bolj razširjenim skupinam islamskih skrajnežev.

Hunta zaostrila odnose s Francijo

Francija je svoje vojake v Mali poslala leta 2013, da bi zaustavili prodiranje upornikov s severa države proti prestolnici Bamako. Po začetnem uspehu francoske misije so se razmere v zadnjih letih znova zaostrile, potem ko so začeli islamski skrajneži, povezani z Islamsko državo in Al Kaido, iz svojih puščavskih skrivališč stopnjevati napade na varnostne sile.

Odnosi med Bamakom in Parizom so se začeli krhati po avgustu leta 2020, ko je malijska vojska izvedla prevrat in prevzela oblast. Začasno imenovana civilna vlada ni zdržala dolgo, saj jo je vojaška hunta v lanskem prevratu odstavila in sama spet zavladala Maliju.

Zahodne države so malijsko hunto večkrat pozvale, da vodenje države prenese na civilne oblasti, a se Bamako ni zmenil za te pozive. Ker je za letos februarja napovedane volitve in prenos oblasti na civilne institucije prestavil na leto 2025, je proti državi uvedla sankcije tudi zahodnoafriška gospodarska skupnost (Ecowas).

Za razburjenje v Parizu in drugih evropskih prestolnicah je malijska hunta poskrbela lani jeseni, ko je prišlo na dan, da se dogovarja za prihod ruskih plačancev iz zloglasne skupine Wagner, ki naj bi pomagali pri urjenju malijskih sil in boju proti džihadistom.