48-letni Kainerugaba je znan po spornih izjavah na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
48-letni Kainerugaba je znan po spornih izjavah na družbenih omrežjih. Foto: Reuters

"Želim sporočiti, da leta 2026 ne bom na glasovnici," je Kainerugaba objavil na omrežju X. "V celoti podpiram predsednika Yowerija Musevenija na prihodnjih volitvah," je dejal in pozval svoje podpornike, naj podprejo njegovega očeta za sedmi mandat.

Čeprav 80-letni Museveni še ni uradno oznanil kandidature na predsedniških volitvah, pa številni poznavalci menijo, da se bo znova potegoval za petletni mandat. Od leta 1986, ko je prišel na oblast, je že dvakrat spremenil ustavo, da je lahko podaljšal svoje vladanje.

Kainerugaba, ki je trenutno na čelu ugandske vojske, kamor ga je letos marca imenoval oče, še vedno velja za najverjetnejšega naslednika, znan pa je tudi po svojih spornih komentarjih na omrežjih.

Museweni se je moral tako leta 2022 opravičiti Keniji, potem ko je sin na takratnem Twitterju grozil z napadom na vzhodno sosedo. "Moja vojska in jaz bi potrebovali manj kot dva tedna, da zavzamemo Nairobi," je zapisal. Sina je takrat oče odstavil s položaja poveljnika kopenskih sil.

V objavah je Kainerugaba izrazil tudi podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in dejal, da rusko stališče do Ukrajine podpira večina človeštva, ki niso belci.

Tudi tokrat ni mogel iz svoje kože, saj je, potem ko je objavil, da ne bo kandidiral na volitvah, na omrežju X zapisal, da po Museveniju noben civilist ne bo vodil Ugande. "Varnostne sile tega ne bodo dovolile. Naslednji vodja bo vojak ali policist," je zatrdil.

Museveni še ne bo prepustil oblasti svojemu sinu. Foto: Reuters
Museveni še ne bo prepustil oblasti svojemu sinu. Foto: Reuters

Ugandska opozicija že dolgo obtožuje Musevenija, da želi Ugandi vsiliti dinastično vladanje, kar pa predsednik zanika.

Aktivisti za človekove pravice in njegovi politični nasprotniki že dolgo obtožujejo Musevenija, da uporablja varnostne sile za zapiranje, ustrahovanje ali mučenje podpornikov opozicije.

Med njegovimi največjimi političnimi nasprotniki je nekdanji glasbenik Bobi Wine, ki je šel v politiko in na zadnjih predsedniških volitvah leta 2021 zasedel drugo mesto za Musevenijem.

Wine je takrat zavrnil izide volitev zaradi obtožb o dodajanju glasovnic, ustrahovanju in ugrabitvah njegovih privržencev, medtem ko je Museveni dejal, da je šlo za najbolj poštene volitve v Ugandi.