Varnostne sile so dan po napadu ostro poostrile nadzor v prestolnici. Foto: Reuters
Varnostne sile so dan po napadu ostro poostrile nadzor v prestolnici. Foto: Reuters
Tunis
Dan po napadu se življenje v Tunisu vrača v ustaljene tirnice. Teroristični napadi leta 2015 so močno prizadeli tunizijski turizem. Foto: Reuters

Samomorilska napadalka se je v ponedeljek razstrelila v bližini policijskih vozil na eni glavnih avenij v Tunisu. Ranjenih je bilo 15 ljudi, med njimi 10 policistov, nihče huje, poroča Reuters.

Na tej ulici ima sedež več uradnih institucij, med njimi tudi notranje ministrstvo. Njegov predstavnik, minister Hichem Fourati, je povedal, da napadalka ni bila na seznamu morebitnih skrajnežev in ni imela znanega verskega ozadja ali pripadnosti. "To je bilo osamljeno dejanje, varnostne službe so bile v pripravljenosti, posredovale so zelo hitro," je minister še dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Policisti so ocenili, da se je napadalka najverjetneje razstrelila z doma izdelano bombo, v povezavi z napadom pa niso še nikogar aretirali.

Tiskovna predstavnica tožilstva, ki zastopa tudi nacionalno enoto za boj proti terorizmu, je povedala, da je šlo za nezaposleno 30-letno diplomantko poslovne angleščine. Njena družina je povedala, da tri leta po študiju ni mogla najti zaposlitve na svojem področju in je občasno delala kot pastirica.

Njen oče je izrazil prepričanje, da hči napada ni izvedla prostovoljno, poroča BBC. Krajevni mediji medtem poročajo, da se je napadalka "radikalizirala" na medmrežju.

Tretjina diplomantov brezposelna
Po arabski revoluciji leta 2011, ki je odnesla dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija, tunizijsko gospodarstvo stagnira, okoli tretjina mladih diplomantov je brezposelna.

Prvi napad po letu 2015
Po vstaji so se okrepili džihadistični napadi. Najbolj krvavo je bilo leto 2015, ko so skrajneži zajeli talce v muzeju Bardo v Tunisu in v obračunu z varnostnimi silami ubili 21 ljudi. Sledil je še napad v obmorskem turističnem letovišču, v katerem je bilo ubitih 38 ljudi. Odtlej v državi veljajo izredne razmere. Ponedeljkov napad je bil prvi po letu 2015.