Sudan se spopada z eno najhujših humanitarnih kriz. Foto: Reuters
Sudan se spopada z eno najhujših humanitarnih kriz. Foto: Reuters

Po tem, ko se je v nedeljo vojski predal visoki častnik RSF-ja Abuagla Keikal, je RSF po navedbah prodemokratičnih aktivistov izvedel povračilne napade v pokrajini Gezira, od koder prihaja Keikal, pri tem pa so ubili, pridržali in razselili na tisoče civilistov.

Gezira je že več mesecev na udaru, tamkajšnji prebivalci pa so za Reuters povedali, da so pripadniki RSF-ja oplenili njihove domove, ubili številne civiliste in jih razselili več 100.000.
Najhujši pokol je doživela vas Al Sireha na severu pokrajine, ko je bilo v napadu RSF-ja ubitih najmanj 124 ljudi, sto pa ranjenih, je sporočila prodemokratična skupina Odporniški odbor Wad Madani.

RSF je v petek obtožil vojsko oboroževanja civilistov v Geziri in uporabe sil pod Keikalovim poveljstvom.

RSF je v konfliktu z vojsko prevzel nadzor nad večjimi predeli Sudana, kar je po navedbah ZN-a povzročilo eno najhujših humanitarnih kriz na svetu. V vojni je bilo razseljenih več kot 11 milijonov ljudi, v državi pa vlada huda lakota.

Kriza se je začela aprila 2023, ko so napetosti med RSF-jem in vojsko, ki sta si pred tem delila oblast, izbruhnile v odprt konflikt v času, ko bi morala oblast v Sudanu po državnem udaru leta 2021 prevzeti prehodna demokratična vlada.

"Milice RSF-ja izvajajo napade na vzhodu, zahodu in v osrednji Geziri ter izvajajo obsežne pokole v vasi za vasjo," so sporočili iz odbora. Pri tem so na družbenih omrežjih razkrili posnetke, ki prikazujejo na desetine zavitih trupel ob izkopanih množičnih grobovih.

"Prebivalcem Gezire od RSF-ja preti genocid, ranjene pa je nemogoče oskrbeti ali evakuirati. Tisti, ki so zbežali, so umrli ali pa jim preti smrt," je sporočila sudanska zveza zdravnikov in pozvala k varnim evakuacijskim koridorjem.

Srhljivi posnetki na družbenih omrežjih

Na družbenih omrežjih je med drugim zaokrožil posnetek vojaka RSF-ja, ki je posnel borce, kako so s puškami postrojili može vseh starosti, jih obkladali z rasističnimi zmerljivkami in jih silili, da meketajo kot koze. Spet drugi posnetek prikazuje vojaka RSF-ja, kako za brado potegne starejšega moža na noge.

Sudanska vladna enota za boj proti nasilju nad ženskami pa je v izjavi sporočila, da je prejela poročila, da vojaki RSF-ja posiljujejo ženske v Geziri. To uporabljajo kot taktiko poniževanja moških in pregon prebivalcev z območja.

Sudanski general Abdel Fatah Al Burhan je na omrežju X zapisal, da več ko je prelite krvi civilistov, močnejši je odpor sudanskega ljudstva proti RSF-ju. A njegove izjave so naletele na ostre kritike javnosti, da vojska ni zaščitila civilistov v Geziri ali drugod po državi.

ZDA in vrsta drugih držav RSF obtožuje vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in etičnega čiščenja, še posebej v Zahodnem Darfurju. Vojnih zločinov je obtožena tudi vojska, potem ko je izvedla obsežne zračne napade, v katerih je bilo ubitih veliko civilistov, niso pa kaj dosti ustavili pohoda RSF-ja.

"Spremljamo zadnje, šokantne napade RSF-ja na civiliste v Geziri. Poboji in spolno nasilje so zavržni," je na omrežju X zapisal posebni odposlanec ZDA za Sudan Tom Perriello in dodal, da tako RSF-ju kot vojski ni uspelo zaščititi civilistov.