ZDA še niso razkrile, kdaj bodo v sudansko prestolnico Kartum poslale svojega veleposlanika. Foto: Reuters
ZDA še niso razkrile, kdaj bodo v sudansko prestolnico Kartum poslale svojega veleposlanika. Foto: Reuters

Imenovanje veleposlanika kaže na otoplitev odnosov med državama, za katero sta se Washington in sudanska prehodna vlada dogovorila po padcu dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja, ki ga je aprila lani vojska odstavila po množičnih protestih.

Sudanski veleposlanik Nureldin Satti je kot veleposlanik deloval že v devetdesetih letih v Franciji, pozneje pa je bil del mirovnih misij Združenih narodov v DR Kongu in Ruandi, navaja Al Džazira.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je decembra lani napovedal izmenjavo veleposlanikov med Washingtonom in Kartumom. Zadnjih 20 let sta državi na veleposlaništva imenovali le namestnika veleposlanika.

Predstavnik ameriškega State Departmenta ni razkril, kako daleč so ameriški načrti za napotitev ameriškega veleposlanika v Kartum, ki ga mora izbrati predsednik Donald Trump in potrditi senat. "Prednostna naloga ameriške vlade ostajajo odškodnine za žrtve terorizma," je dejal za Reuters.

Sudan od leta 1993 na seznamu "sponzorjev terorizma"

ZDA so Sudan leta 1993 uvrstile na seznam "državnih sponzorjev terorizma" zaradi obtožb, da Baširjeva vlada podpira oborožene islamistične skupine. Sudan zaradi ameriške odločitve ni bil upravičen do odpisov dolgov ali pridobivanja sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter Svetovne banke.