Protestniki proti oblastem so več kot leto vsak teden protestirali, dokler jih ni ustavila pandemija covida-19. Foto: Reuters
Protestniki proti oblastem so več kot leto vsak teden protestirali, dokler jih ni ustavila pandemija covida-19. Foto: Reuters

Volilna udeležba je bila 23,7-odstotna, ena najnižjih v zgodovini države, je sporočila volilna komisija.

Referenduma se je v nedeljo udeležilo samo 5,5 milijona volilnih upravičencev od skoraj 25 milijonov, je v nedeljo zvečer sporočil predsednik volilne komisije Mohamed Šarfi.

Tisti, ki so se referenduma udeležili, so spremembe 66,8-odstotno podprli, je sporočila volilna komisija.

Uradni izidi, ki jih je volilna komisija objavila danes, kažejo, da je ustavne spremembe podprlo 66,8 odstotka udeležencev referenduma, 33,2 odstotka jih je glasovalo proti.

Šarfi je ob tem izid pozdravil kot "bistven korak k gradnji nove Alžirije", nizko volilno udeležbo pa pripisal pandemiji novega koronavirusa.

Vlada in državni mediji so med kampanjo pozivali k podpori sprememb, ki naj bi prinesle "novo Alžirijo", medtem ko nasprotniki kampanje sploh niso smeli imeti.

Po objavi izidov je Said Salhi, podpredsednik alžirske lige za človekove pravice, na Twitterju zapisal, da je Hirak dosegel veliko zmago in da morajo oblasti sprejeti svoj neuspeh in znova premisliti o časovnici. Meni, da je rešitev v procesu demokratične tranzicije.

Zaradi epidemije -19 so bili na volišču lahko le trije ljudje hkrati, vsi pa so morali nositi zaščitne maske. Foto: Reuters
Zaradi epidemije -19 so bili na volišču lahko le trije ljudje hkrati, vsi pa so morali nositi zaščitne maske. Foto: Reuters

Predsednik države Abdelmadžid Tebun, ki je od srede na zdravniških pregledih v Nemčiji, potem ko so v njegovem spremstvu potrdili okužbo z novim koronavirusom, naj bi s spremembo ustave želel odgovoriti na zahteve protestnega gibanja.

Poudarek je tako na vrsti pravic in svoboščin, ki so jih zahtevali, vendar utrjuje predsedniški sistem in vlogo vojske. Zato jih protestno gibanje zavrača kot kozmetične in je pozvalo k bojkotu referenduma.

Brez večjih sprememb za mesto predsednika

"Nič se ni spremenilo. Ultrapredsedniški režim bo ostal," je dejal Masensen Šerbi, ustavni strokovnjak na pariškem inštitutu za politologijo Sciences Po.

Predlagane spremembe ustave vključujejo omejitev predsedniških mandatov na dva petletna, predsednik pa bi moral premierja izbrati iz vrst večine v parlamentu.

A spremembe bi predsedniku tudi dale moč imenovati guvernerja centralne banke, predsednika ustavnega sodišča in štiri od 12 članov tega sodišča, poroča Al Džazira.

Predsednik ob tem še naprej imenuje tudi člane vlade, tretjino senata, prefekte, sodnike ter vodstvo varnostnih služb in predsednika volilne komisije. Vojska pa je opredeljena kot tista, ki "brani vitalne in strateške interese države".

Nizka volilna udeležba pomeni hud udarec za režim. Že Tebun je bil sicer na predsedniških volitvah decembra lani izvoljen po najnižji volilni udeležbi v zgodovini predsedniških volitev v državi. Udeležba je bila 39,93-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.