Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja volilne komisije, je na referendumu, ki je potekal od sobote do ponedeljka, za spremembe glasovalo 88,83 odstotka volivcev, proti jih je bilo 11,17 odstotka. Volilna udeležba je bila 44,3-odstotna.

Ustavne spremembe bodo 64-letnemu Sisiju omogočile, da se bo lahko potegoval za nov šestletni predsedniški mandat in dobil večji nadzor nad pravosodjem. Ustavne spremembe bodo tudi omogočile večji vpliv vojske na politično življenje v Egiptu.

Sisi je oblast v Egiptu prevzel v nemirnih letih po arabski pomladi leta 2011, ki je odnesla dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka, nasledil pa ga je islamist Mohamed Mursi.

Sisi je leta 2013 strmoglavil predsednika Mursija in leto pozneje prvič zmagal na predsedniških volitvah. Marca lani je bil z več kot 97-odstotno podporo znova izvoljen.

Volivci, teh je v Egiptu več kot 60 milijonov, so na referendumu odločali tudi o drugih spremembah petletne ustave, med drugim o vzpostavitvi drugega doma parlamenta in uvedbi kvote, s katero naj bi zagotovili, da bo v parlamentu najmanj 25 odstotkov žensk.