Vojna v Tigraju se je začela novembra 2020. Foto: Reuters
Vojna v Tigraju se je začela novembra 2020. Foto: Reuters

Obe strani se vzajemno obtožujeta odgovornosti za obnovitev spopadov. Svetovalec voditelja Tigrajcev Getachew Reda je v sredo dejal, da so vladne sile sprožile ofenzivo proti Tigraju po "večtedenski provokaciji" v sosednji pokrajini Amhara.

Vlada pa je pozneje obtožila tigrajske sile, da so prekršile premirje, in sporočila, da so se njene enote na napade "uspešno" odzvale.

BBC poroča, da je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres izrazil globoko pretresenost zaradi spopadov. Pozval je k "takojšnji prekinitvi sovražnosti".

Vojna v Tigraju, najsevernejši etiopski pokrajini, je izbruhnila novembra 2020, pozneje pa se je razširila še na pokrajini Amhara in Afar. Ubitih je bilo več tisoč ljudi, več kot dva milijona pa jih je zbežalo z domov.

Tigraj je od začetka konflikta odrezan od spletnih in telefonskih povezav, kar otežuje ugotavljanje, kaj se dogaja, onemogoča pa tudi vsakodnevne dejavnosti tamkajšnjih prebivalcev.

Na etiopsko vlado so leteli očitki, da zapira pokrajino in preprečuje prihod nujne pomoči, kar je sama pripisovala spopadom.

Marca letos je bilo sprejeto humanitarno premirje, ki je omogočilo prihod določene pomoči, a to ni dovolj.

ZN-ov Svetovni program za hrano je dejal, da skoraj polovica od 5,5 milijona prebivalcev Tigraja trpi zaradi hudega pomanjkanja hrane. Obnovitev spopadov bo dodatno otežila prihod pomoči in še dodatno preložila politična pogajanja med stranema.