Kabuga je bil eden najbolj iskanih ubežnikov. Foto: Reuters
Kabuga je bil eden najbolj iskanih ubežnikov. Foto: Reuters

84-letnega Kabugo so prijeli v kraju Asnières-sur-Seine, kjer je s pomočjo svojih otrok živel pod lažno identiteto. Mednarodno kazensko sodišče za Ruando Kabugo bremeni obtožb genocida in zločinov proti človeštvu.

Poslovnež iz etnične skupine Hutu naj bi bil glavni finančni vir hutujskih skrajnežev, ki so pred četrt stoletja v Ruandi pobili 800.000 ljudi, večinoma pripadnikov tutsijske manjšine in svojih političnih nasprotnikov.

ZDA so ponujale pet milijonov dolarjev nagrade za kakršne koli informacije, ki bi privedle do Kabugove aretacije. Obtožujejo ga, da je bil eden glavnih finančnih podpornikov genocida in da je plačeval milicam, ki so izvajale pokole.

Bil je tudi ustanovitelj in finančni vlagatelj v zloglasno ruandsko radiotelevizijo RTLM, ki je aktivno spodbujala prebivalstvo k pobojem vsakogar iz etnične skupine Tutsijev.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prefinjena jutranja akcija

Kot poroča BBC, je dejstvo, da so Kabugo našli na obrobju Pariza, presenetilo mnoge. Vrsto let so namreč menili, da živi v Keniji, kjer so vplivne politike obtoževali, da onemogočajo prizadevanja za prijetje Kabuge.

Kot so sporočili iz tožilstva v Haagu, je bila jutranja aretacija "prefinjena, usklajena operacija s simultanimi iskanji na vrsti lokacij".

"Današnja aretacija Féliciena Kabuge je opomnik, da bodo odgovorni za genocid odgovarjali, pa četudi 26 let po zločinih," je dejal tožilec Serge Brammertz. "Kabugova aretacija dokazuje, da nam lahko uspe, ko imamo podporo mednarodne skupnosti."

Brammertz se je ob tem zahvalil Franciji, pa tudi Ruandi, Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Nizozemski, Avstriji, Luksemburgu, Švici, ZDA, Europolu in Interpolu, ki so vsi pripomogli k aretaciji.

V Franciji so aretirali obtoženca za genocid v Ruandi