Zdravstveni delavec z navodili za preprečevanje širjenja ebole. Foto: Reuters
Zdravstveni delavec z navodili za preprečevanje širjenja ebole. Foto: Reuters

Med ukrepi je nočna policijska ura, zaprtje verskih in zabaviščnih objektov, med njimi barov in restavracij, ter omejevanje gibanja. V celoti bo zaustavljen promet, do območij bodo lahko dostopala le tovorna vozila, poroča BBC.

"Gre za začasne ukrepe za nadzor širjenja ebole. Vsi bi morali sodelovati z oblastmi, da bomo ta izbruh končali v najkrajšem mogočem času," je v televizijskem nagovoru dejal Museveni. Predsednik je sprva nasprotoval zaprtjem, rekoč, da se ebola ne prenaša po zraku in zato ne zahteva enakih ukrepov kot covid-19.

Predsednik Museveni. Foto: Reuters
Predsednik Museveni. Foto: Reuters

Poleg omenjenih ukrepov ima zdaj policija pooblastila, da aretira posameznike, za katere sumijo, da prenašajo virus, a se ne izolirajo, navaja BBC. Predsednik je ob tem tudi prepovedal zdravljenje tradicionalnim zdravilcem.

Museveni je še sporočil, da je do zdaj zaradi ebole umrlo 19 ljudi. Kot prvo smrtno žrtev so identificirali 24-letnega moškega iz Mubendeja. Umrlo je tudi šest članov njegove družine. Virus se je pozneje razširil tudi do prestolnice Kampala, kjer so oktobra potrdili en smrtni primer.

Širjenje sudanske različice

Najnovejši izbruh je posledica sudanske različice virusa, za katero ni odobrenega cepiva. Cepljenje je mogoče le proti zairski različici, ki je med letoma 2013 in 2016 zahtevala več kot 11.000 smrtnih žrtev.

Virus ebole se prenaša z neposrednimi stiki, prek telesnih tekočin ali prek okuženih površin. Simptomi vključujejo bruhanje, drisko in v nekaterih primerih notranje ali zunanje krvavitve. Inkubacijska doba traja od dva dni do tri tedne, virus pa je lahko povezan tudi z drugimi boleznimi, kot sta malarija in tifus.