Tripolis. Foto: Reuters
Tripolis. Foto: Reuters

V soboto so oborožene sile mednarodno priznane vlade premierja Abdula Hamida Dbeiba poskusile pregnati konvoj milice, zveste Fatiju Bašagi, ki ga rivalski parlament na vzhodu države prepoznava kot libijskega premierja.

Z nafto bogata Libija, ki je imela enega najvišjih življenjskih standardov v Afriki, je namreč po letu 2011, ko so zahodne države z vojaškim napadom z oblasti odstranile dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki so ga uporniki nato ubili, v kaosu in razdeljena na vzhodni in zahodni del. Za nadzor se spopadajo različne milice.

Prvi spopadi so se sicer začeli že v petek zvečer in se nato v noči na soboto okrepili. V več delih Tripolisa je bilo slišati strele z lahkim orožjem in eksplozije. Nad mestom se je vil črn dim. Tarče so bile tudi bolnišnice, so dejali reševalci.

Misija ZN-a v Libiji je sporočila, da so bili v spopadih tarče neselektivnega obstreljevanja tudi stanovanjske soseske.

Med ubitimi je tudi priljubljeni libijski komik Mustafa Baraka. Ponoči so se nato razmere vsaj začasno umirile, a poznavalci svarijo, da bi lahko Libijo zaradi politične krize zajel nov val nasilja.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost ter sprti strani pozval k takojšnji pomiritvi in ponudil nadaljnjo pomoč ZN-a pri iskanju "poti iz politične slepe ulice".

Oktobra 2020 je začelo veljati premirje ognja po vsej državi.

Dbeiba je bil v okviru težavnega mirovnega procesa pod okriljem ZN-a imenovan za premierja v prehodnem obdobju do volitev, ki naj bi potekale decembra lani, a so jih nato preložili za nedoločen čas. Pogajanja o izvedbi volitev niso prinesla uspeha.

Februarja letos je parlament v vzhodnem Tobruku na njegovo mesto postavil nekdanjega notranjega ministra Bašago, saj da se je mandat Dbeibovi vladi iztekel in mora oditi. A Dbeiba odstop zavrača in vztraja, da bo oblast predal le izvoljenim oblastem.