Sporna fotografija, na kateri je Hollande videti kot 'vaški idiot', kot so zapisali pri nekaterih medijih. Foto: Reuters
Sporna fotografija, na kateri je Hollande videti kot 'vaški idiot', kot so zapisali pri nekaterih medijih. Foto: Reuters
Manj sporna fotografija istega obiska šole v Denainu. Foto: Reuters

AFP je fotografijo Hollanda, na kateri je francoski predsednik po navedbah številnih medijev videti kot "vaški idiot" ali "klovn", objavila na svoji spletni strani in jo dala v uporabo medijem, a jo je pozneje umaknila, ob tem pa zapisala: "Prosim, izločite fotografijo iz svojih sistemov. Opravičujemo se za kakršne koli nevšečnosti in hvala za sodelovanje."

Kot so sporočili iz AFP-ja, so sporno fotografijo, posneto med Hollandovim obiskom neke osnovne šole, umaknili zaradi uredniških razlogov, in ne zaradi kakršnih koli pritiskov iz urada predsednika. Fotografijo je sicer umaknila tudi agencija Reuters in poslala podobno sporočilo svojim strankam kot AFP, a zadeve še ni komentirala.

"Ni šlo za cenzuro"
Urednik AFP-ja Phillpe Massonnet je v svojem blogu danes zapisal, da je bil ukaz za "obvezen odstrel" fotografije dan zato, ker so presodili, da je fotografija pač "neutemeljeno nelaskava do predsednika". Massonnet je še zapisal, da so jih obtožili cenzure in umika fotografije na ukaz predsednikovega urada, a da to ni res. "Kljub izrečenemu pa zdaj, gledano z distance, vidimo, da je bila odločitev za umik fotografije očitna napaka."

Po navedbah Massonneta je fotografija nastala v sklopu serije AFP-jevega fotografa Denisa Charleta med Hollandovim obiskom osnovne šole v Denainu na severu Francije, pri čemer večina fotografij prikazuje predsednika med rokovanjem in med zrenjem v dokumente. Je pa izpostavil, da ima AFP pravilo, da ne objavlja fotografij, ki "neutemeljeno sramotijo ljudi", njihove fotografije pa bi morale vedno imeti novičarsko vrednost, zato je bila v bistvu odločitev za umik povsem v skladu z uredniškimi pravili.

"Treba je sprejemati odločitve. Pri vojnih fotografijah se včasih odločimo, da ne objavimo preveč krvavih ali ponižujočih fotografij. V nasprotju z nekaterimi mediji mi svoje napake popravimo. Prilagodimo naša besedila in odstranimo naše fotografije," je zapisal.

AFP z državnim sofinanciranjem
Ampak: "Uredniška odločitev za umik fotografije - ki se je zdela v tistem hipu razumna - je povzročila več težav, kot jih je rešila. Pri poskusu 'odstrela' fotografije, ki je bila že objavljena, pa smo dejansko pritegnili več pozornosti in podžgali sume, da se je AFP uklonil političnemu pritisku, s čimer so nekateri ljudje začeli dvomiti o naši kredibilnosti."

Ukaz za umik fotografije jo je dejansko precej bolj izpostavil in pripeljal do množičnega deljenja fotografije po družbenih omrežjih v Franciji, pri čemer je bila pogosto opremljena z neprijaznimi komentarji o AFP-ju. AFP se sicer pri svojem financiranju močno zanaša na državo.

Hollande, ki se je med predsedniško kampanjo prodajal kot "Gospod Normalni", je imel včasih sloves enega najbolj duhovitih politikov v državi, a je po izvolitvi svojo humorno stran skoraj povsem zatrl zaradi strahu, da bi ga označili za neresnega, poroča Guardian.