Ahmadinedžad je dvakrat zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Ahmadinedžad je dvakrat zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA

"Osem let je bilo dovolj. Načrtujem vrnitev med akademike," je Ahmadinedžad zaupal nemškemu časopisu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v pogovoru, ki bo objavljen v nedeljo, poroča izraelski časopis Haaretz.

55-letni Ahmadinedžad je inženir hidravličnih konstrukcij in je leta 1977 doktoriral iz raziskave transportnih sistemov.

"Mogoče se bom politično udejstvoval na univerzi, a ne bom ustanavljal nobene politične stranke ali skupine," je zatrdil iranski predsednik.

Iranska ustava prepoveduje tri zaporedne mandate in Ahmadinedžad je že izključil možnost, da bi se za en mandat umaknil drugemu kandidatu in se nato po štirih letih potegoval za tretji mandat. Takšno taktik je uporabil njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Drugi mandat Ahmadinedžada ne poteka tako gladko kot prvi, saj je prišel v spor s parlamentom, predvsem zaradi proračunskih zadev, in marca je postal prvi predsednik islamske republike, ki so ga zaslišali poslanci.

V pogovoru je Ahmadinedžad še zaupal, da lahko od Irana na pogovorih o spornem iranskem jedrskem programu v Moskvi pričakujejo "pozitivne korake".

"Prostovoljno smo pripravljeni storiti pozitivne korake, če bo podobne korake storila tudi nasprotna stran," je dejal.

Zahod obtožuje Iran, da pod krinko jedrskega programa razvija jedrsko orožje, a Teheran te obtožbe zavrača in trdi, da gre za miroljuben jedrski program.