Iranski predsednik Ahmadinedžad se je udeležeil petkovih molitev v Teheranu. Foto: Reuters
Iranski predsednik Ahmadinedžad se je udeležeil petkovih molitev v Teheranu. Foto: Reuters
Ahmadinedžad na protiizraelskih protestih v Teheranu
Iranski predsednik se je udeležil tudi protiizraelskih protestov, ki jih pomaga organizirati tudi država. Foto: EPA

Dejal je, da je bil njegov poziv pred iranskimi radikalnimi študenti po izbrisu Izraela z Bližnjega vzhoda upravičen. Ponovno je kritiziral mednarodni sionizem svetovne arogance, s čimer so običajno označeni ZDA in Izrael.

Predtem je iranski veleposlanik v Moskvi omilil sredino izjavo predsednika in pojasnil, da Ahamadinedžad z njo ni želel izzvati incidenta.

Na izjavo Ahmadinedžada se je ostro odzvala mednarodna skupnost na čelu z ZN-om, Izrael pa je napovedal diplomatsko ofenzivo proti Iranu. Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je dejal, da se bo o tem z iranskimi oblastmi pogovoril med novembrskim obiskom Teherana.

Diplomatska ofenziva Izraela
Izrael je zaradi izjave zahteval celo izključitev Irana iz ZN-a. Izraelski zunanji minister Silvan Šalom je sporočil, da bo njegova vlada sprožila diplomatsko ofenzivo na Iran, pri čemer je omenil tudi razpravo v Varnostnem svetu.

Protesti proti Izraelu
Iransko vodstvo je danes državljane pozvalo, naj protestirajo proti Izraelu. Vlada je v vabilu k protestom sporočila, da se je treba upreti sionistom in nevernikom. Podobne proteste sicer že 25 let pripravljajo vsak zadnji petek svetega meseca ramazan. Doslej so protesti potekali brez pozornosti Zahoda, tokrat pa bi lahko imeli večje razsežnosti.