Nekateri Palestinci naj bi imeli dostop do le 20 litrov pitne vode dnevno. Foto: EPA
Nekateri Palestinci naj bi imeli dostop do le 20 litrov pitne vode dnevno. Foto: EPA
Izraelci Palestincem odtegujejo vodo

Amnesty International v svojem 112-stranskem poročilu trdi, da je dostop do vode na tem ozemlju nesorazmerno omejen in da Palestinci ne morejo vzpostaviti učinkovite oskrbe z vodo. Povprečna dnevna poraba vode na osebo na palestinski strani je tako okoli 70 litrov, na izraelski pa 300 litrov, ponekod pa imajo Palestinci na dan na razpolago le 20 litrov vode, kar je minimum tudi v humanitarnih krizah. Okoli 200.000 palestinskih gospodinjstev sploh nima tekoče vode, so zapisali v poročilu, in dodali, da imajo Izraelci dovolj vode tudi za bazene in zalivanje vrtov.

AI opozarja, da je vode vse manj
"Izrael Palestincem dovoljuje dostop le do majhnega dela skupnih zalog vode, ki so v največji meri na Zahodnem bregu, medtem ko so nezakonite izraelske naselbine na tem območju deležne neomejene oskrbe z vodo," trdi Donatella Rovera, ki je pri Amnesty Internationalu zadolžena za Izrael in palestinska območja. Rovera je ob tem dodala še, da so se na območju Gaze že tako slabe razmere na področju oskrbe z vodo še poslabšale in da so že na kritični točki.

V svoji raziskavi je Amnesty International zapisal, da si Izrael lasti več kot 80 odstotkov zalog podzemnega zajetja vode na Zahodnem bregu, Palestincem pa tako ostane le 20 odstotkov. Zajetje vode je sicer edini vir vode za Palestince na Zahodnem bregu, medtem ko Izrael vodo črpa tudi iz Jordana. "Izrael mora končati svojo diskriminatorno politiko in odpraviti vse ovire, ki Palestincem preprečujejo dostop do vode," je še povedala Rovera.

Izrael: Poročilo laže
Izrael se je že odzval na očitke in trdi, da Palestinci dobijo dovolj vode, celo več kot je bilo dogovorjeno z mirovnim sporazumom v 90. letih. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je dejal, da je poročilo popolnoma napačno in da Palestinci napačno razporejajo zaloge vode.

Izraelci Palestincem odtegujejo vodo