Al Asadu mirovni načrt veleva, naj iz mest umakne težko orožje. Foto: EPA
Al Asadu mirovni načrt veleva, naj iz mest umakne težko orožje. Foto: EPA

Al Asad je v četrtek obljubil, da bo naredil vse za uspeh mirovne misije Kofija Annana, vendar od drugih držav pričakuje, da bodo prenehale financirati in oboroževati upornike. Ob tem tudi od upornikov pričakuje, da bodo odložili orožje, ustavili ugrabitve in poboje nedolžnih ter nehali uničevati javno in zasebno infrastrukturo.

Annanov mirovni načrt predvideva ustavitev vseh spopadov, umik težkega orožja in vojakov iz mest, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev po državi in nediskriminatorno vizumsko politiko zanje ter izpustitev zapornikov, poleg tega pa tudi začetek političnega dialoga ter pravico do zbiranja in mirnih demonstracij.

"Od Al Asada pričakujemo, da bo takoj začel uveljavljati ta načrt," je dejal Annanov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi. "Rok je zdaj," je odločno poudaril in pojasnil, da načrt jasno zahteva umik vladnih sil in prenehanje spopadov.

"Princip je zelo enostaven. Močnejšo stran pozivamo, naj v znak dobre volje ustavi ubijanje. Prepričani smo, da bo opozicija sledila zgledu, če se bo to zgodilo," je še dejal tiskovni predstavnik Annana. Nekdanji generalni sekretar ZN-a opravlja naloge posebnega odposlanca Arabske lige in ZN-a za Sirijo.

Uporniški napad na obveščevalce
Čeprav je režim v Damasku v torek sporočil, da sprejema Annanov načrt, se nasilje v državi nadaljuje in je v zadnjem valu zahtevalo pet smrtnih žrtev. Sirska vojska še naprej pritiska na upornike z obstreljevanjem odpadniških območij, medtem ko so oboroženi uporniki napadli letalsko oporišče v Damasku.

Opozicijski aktivisti so pojasnili, da je bil napad na letalsko oporišče pri Damasku usmerjen na sedež obveščevalne službe.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so se vojaki in uporniki spopadli v severni pokrajini Idlib, kjer so vladne sile zažgale domove, obstreljevale pa so tudi uporniška oporišča v nemirni osrednji pokrajini Homs, kjer naj bi upornikom ponujali pomilostitev v zameno za predajo orožja.

Skupina aktivistov je pozvala arabske in mednarodne organizacije, naj pomagajo odstraniti trupla, ki še vedno ležijo na ulicah.