Al Asad se je v soboto srečal z iranskim predstavnikom Džalilijem. Foto: EPA
Al Asad se je v soboto srečal z iranskim predstavnikom Džalilijem. Foto: EPA

Prejšnji teden so izraelska letala napadla vojaški raziskovalni center severozahodno od sirske prestolnice Damask.

Sirski predsednik je zaradi napada obtožil Izrael, da skuša v sodelovanju s tujimi sovražnimi silami in njihovimi agenti v državi "destabilizirati in oslabiti Sirijo", a po njegovih besedah so se Sirci sposobni zoperstaviti vsem napadom.

Al Asada je v Damasku obiskal visoki iranski predstavnik Said Džalili, ki je potrdil odločenost Teherana, da se bo stalno usklajeval s Sirijo, da bi se "zoperstavili zarotam in načrtom iz tujine, katerih cilj je destabilizirati varnostne razmere v regiji".

Sirska državna televizija je pokazala razdejanje v vojaškem raziskovalnem centru po izraelskem napadu. Videti je tudi požgana vozila na cesti, za katera so priče dejala, da so se v njih peljali zaposleni v napadenem centru.

ZDA so sporočile, da je bil tarča izraelskega napada konvoj z orožjem, ki je bilo namenjeno v sosednji Libanon.

Izrael je namreč zaskrbljen, da bi se sodobno sirsko orožje znašlo v rokah libanonskega gibanja Hezbolah, ki bi ga lahko uporabilo za napade na judovsko državo. Izraelska vlada napada ni komentirala, ga je pa posredno potrdil obrambni minister Barak.

"Kar se je zgodilo pred dnevi, kaže, da držimo besedo. Ne smemo dovoliti, da bi izpopolnjene vojaške sisteme prenašali v Libanon," je dejal na varnostni konferenci v Münchnu.