Al Asad je znova poudaril, da se z Američani ne želi niti pogovarjati. Foto: Reuters
Al Asad je znova poudaril, da se z Američani ne želi niti pogovarjati. Foto: Reuters
Damask
Državljanska vojna v Siriji divja že od leta 2011. Foto: Reuters

"Včasih posredujejo sporočilo, splošno sporočilo, v katerem pa ni razkrita nobena taktika," je dejal al Asad v pogovoru za BBC in dodal, da med njegovim režimom in koalicijo ni nobenega dialoga in nobenega neposrednega sodelovanja. "Ni nikakršnega dialoga. Obstaja, morda nekaj informacij, ne pa dialog."

"Ne moremo biti v zavezništvu s podpornicami terorizma"
Sirski režim je z nejevoljo privolil v zračne napade proti IS-ju na svojem ozemlju, ti pa so se začeli septembra lani, a je nato večkrat kritiziral mednarodno koalicijo, saj ta napadov ne usklajuje z Damaskom. Kot je še poudaril, le letalsko obstreljevanje ne more poraziti skrajnežev, če mednarodna skupnost ne bo začela sodelovati s sirskimi četami na terenu.

Al Asad je v intervjuju še dejal, da imajo zračni napadi koalicije potencial, da pomagajo njegovi vladi v boju proti džihadistom, če bi le bili "resnejši". "Da, imelo bi določene koristi, a le če bi bili resnejši, bolj izurjeni in učinkovitejši," je dejal.

ZDA sodelovanje z Asadovo vlado zavračajo, ta pa, kot je pojasnil Asad, nima nobenega interesa za sodelovanje v koaliciji. "Ne, zagotovo se ne moremo in nimamo volje ter se ne želimo pridružiti iz enega preprostega razloga - ker ne moremo biti v zavezništvu z državami, ki podpirajo terorizem," je pojasnil.

S temi besedami je imel verjetno v mislih dejstvo, da omenjena koalicija podpira druge, zmernejše uporniške skupine, ki se borijo proti režimu v Damasku, ta pa jih označuje kot teroristične.

Al Asad je poudaril, da ne nasprotuje sodelovanju v boju proti IS-ju v drugih državah, a v nobenem primeru ne želi imeti stikov z ameriškimi uradniki, "saj se Američani ne pogovarjajo z nikomer, razen če je njihova lutka". "In zlahka poteptajo mednarodno pravo, tako da oni ne govorijo z nami, mi pa ne z njimi."

Zavrnil uporabo sodov bomb
Od marca 2011 je bilo v krvavi vojni v Siriji ubitih že več kot 210.000 ljudi. Borci za človekove pravice Damasku očitajo nediskriminatorno pobijanje civilistov, predvsem z uporabo nevodenih eksplozivnih naprav, kot so sodi bombe, v letalskih napadih na območja, ki so pod nadzorom upornikov.

Al Asad je v pogovoru za BBC zavrnil uporabo tovrstnih bomb, obtožbe pa označil kot "zgodbice za otroke". "Nisem še slišal, da bi vojska uporabljala sode ali morda kuhinjske lonce," je dejal v smehu. "Imamo bombe, izstrelke in krogle," je še povedal in zatrdil, da ne uporabljajo nediskriminatornega orožja. "Ko streljaš, ciljaš, in ko streljaš in ciljaš, ciljaš teroriste, da bi zaščitil civiliste."

Zavrnil je tudi očitke, da so sirske oblasti v napadu avgusta 2013 nedaleč od Damaska uporabile kemično orožje in pobile do 1.400 ljudi. "Kdo je potrdil to, kdo je odvrgel plin na koga?" je dejal in zatrdil, da njegova vlada ni uporabila klora kot orožje.

Ameriški vojaki na bojišču ali ne?
Šest mesecev po začetku letalskih napadov na cilje IS-ja bo Bela hiša kongres uradno zaprosila za odobritev misije. A glede na to, kako so kongresniki o tej temi razdeljeni, ni jasno, ali bo prošnja predsednika Baracka Obame potrjena ali ne. Kongresniki naj bi po neuradnih podatkih CNN-a potrdili vojaške operacije proti skrajnežem na Bližnjem vzhodu, a bi trajanje akcije omejili na tri leta, tako da bo moral Obamov naslednik takrat znova iskati odobritev.

Bela hiša naj bi predlagala tudi prisotnost ameriške pehote na samem bojišču, kar naj bi bilo jedro spora. Demokrati se namreč bojijo, da bi odobritev ameriških kopenskih sil na Bližnjem vzhodu pomenila novo dolgotrajno vojno, medtem ko večina republikancev te možnosti ne želi izključiti.