Teroristično mrežo Al Kaida, kar v prevodu pomeni baza, je konec 90. let ustanovil Savdijec Osama bin Laden. Foto: EPA
Teroristično mrežo Al Kaida, kar v prevodu pomeni baza, je konec 90. let ustanovil Savdijec Osama bin Laden. Foto: EPA
Ajman Al Zavahiri
Ajman Al Zavahiri je desna roka bin Ladna. Foto: Reuters
Ameriški vojaki v Afganistanu
Ameriški vojaki v Afganistanu še vedno iščejo Osamo bin Ladna. Foto: EPA
Hambali je eden od glavnih operativcev Al Kaide, ki so ga leta 2003 aretirali na Tajskem in ga nato izročili Američanom. Foto: EPA

Britanski kraljevi inštitut za mednarodne zadeve v svojem poročilu ugotavlja, da je ameriški odgovor na napade 11. septembra resno oslabil sposobnost Al Kaide za financiranje, komuniciranje in pridobivanje novih članov, hkrati pa je okrepil njeno podobo. Al Kaida je zaradi terorističnih napadov v muslimanskih državah izgubila podporo med muslimani in arabskimi državami.

Al Kaida navdih za skrajneže
Bolj kot organizacijska mreža je Al Kaida v tem času postala ideologija in navdih za številne islamske skrajneže v muslimanskih in tudi v zahodnih državah. Tako ji je uspelo navdušiti majhen del muslimanov v Evropi, ki so sprejeli njeno ideologijo in izvedli tudi teroristične napade. Napade na Baliju, v Mombasi, Carigradu, Madridu in Londonu so islamski skrajneži izpeljali v imenu Al Kaide, vendar pa ni jasno, ali je šlo za neposredno povezanost. Eden izmed uspehov Al Kaide je tudi v tem, da ji je uspelo prepričati številne ljudi po svetu o povezanosti terorizma in zunanje politike zahodnih držav, izkoristila pa je tudi jezo muslimanov zaradi spora med Izraelci in Palestinci, vojne v Iraku in izraelske ofenzive v Libanonu.

Posnetki za komunikacijo s svetom
Samo letos sta vodja Al Kaide Osama bin Laden in drugi človek mreže Ajman Al Zavahiri v eter skupaj poslala 12 posnetih sporočil, kar je več kot v zadnjih štirih letih skupaj. Na posnetkih pogosto komenirata aktualne dogodke in pozivata muslimane v boj proti nevernikom in tujcem v muslimanskih deželah. Zadnji videposnetek je na zaslone prišel le nekaj dni pred peto obletnico napadov v ZDA, na njem pa je videti bin Ladna na srečanju z ugrabitelji ameriških letal pred 11. septembrom.

Bin Laden ostaja živ
Čeprav je ameriški predsednik George Bush takoj po napadih 11. septembra 2001 napovedal, da bodo prijeli bin Ladna živega ali mrtvega in razpisal 25 milijonov dolarjev nagrade, pa mu to v petih letih ni uspelo. ZDA se lahko sicer pohvalijo, da so z napadom na Afganistan in s strmoglavljenjem talibanskega režima Al Kaidi onemogočile delovanje na ozemlju, kjer so se lahko predtem njeni člani svobodno gibali in se urili v številnih terorističnih taborih. V napadih so bili ubiti trije visoki operativci Al Kaide, med njimi tudi Mohamed Atef, ki je bil tretji človek organizacije, njegova hčerka pa je poročena s sinom bin Ladna. Glavnega načrtovalca napadov 11. septembra Kalida Šejka Muhameda so Američanom pomagali prijeti v Pakistanu. Zdaj je v ameriškem zaporu.

Veliko talibanov in članov Al Kaide se je po napadu na Afganistan zateklo v odročne obmejne predele v sosednjem Pakistanu, kjer naj bi ustanovili nove centre za urjenje, pri tem pa jim pomagajo tudi tamkajšnji plemenski voditelji, ki se nikoli niso podrejali vladi v Islamabadu. Islamskih skrajnežev ni uspelo streti niti 80.000 vojakom, ki jih je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf poslal na to območje, kjer se po vsej verjetnosti skriva tudi bin Laden. Al Kaida je že večkrat neuspešno poskušala izvesti tudi atentat na Mušarafa, ki je leta 2001 postal zaveznik ZDA v boju proti terorizmu.

Novi napadi na obzorju?
Da skrajneži še vedno pripravljajo katastrofalne teroristične napade, je pokazalo avgustovsko odkritje načrtov za napade na potniška letala med poletom iz Velike Britanije. Zaroto so pripravljali britanski muslimani, priprave pa naj bi usklajevali najvišji člani Al Kaide v Pakistanu in Afganistanu.