V Bagdadu je sreda minila v znamenju petih eksplozij, ki so terjale skoraj 200 nedolžnih žrtev. Foto: EPA
V Bagdadu je sreda minila v znamenju petih eksplozij, ki so terjale skoraj 200 nedolžnih žrtev. Foto: EPA
Irak ne vidi konca nasilju

Nuri Al Maliki je ukazal aretacijo odgovornih za napade, ki so bili najhujši od začetka ameriške varnostne operacije in so se zgodili v času, ko je premier napovedal, da bodo iraške sile do konca leta od ZDA prevzele nadzor.

"Ta grozljivi napad ni delal razlik med starimi in mladimi, med moškimi in ženskami," je bil ogorčen Al Maliki in dodal, da je sredin napad na civilno prebivalstvo spomnil na poboje in genocid, ki so jih poznali v režimu nekdanjega voditelja Sadama Huseina.

Gates v Iraku
V Irak je nenapovedano prispel ameriški obrambni sekretar Robert Gates, ki naj bi iraške voditelje pozval k hitrejšemu napredku pri narodni spravi. Že pred prihodom jih je znova opozoril, da zavezanost ZDA ni brezmejna. To je za Gatesa tretji obisk Iraka, odkar je postal obrambni sekretar, in prvi obisk po tem, ko se je pred nekaj tedni začela obsežna ameriška varnostna operacija, ki naj bi prinesla konec nasilja.

Krvava sreda v iraški prestolnici
V dveh napadih na šiitski četrti iraške prestolnice je bilo ubitih 170 ljudi. Najprej je bomba odjeknila v Sadr Cityju, kjer je bilo ubitih 30 ljudi, več kot 40 pa je bilo ranjenih. Pozneje je druga eksplozija v četrti Al Sadrija v središču mesta ubila 140 in ranila okoli 150 ljudi. Poleg teh dveh eksplozij je v Bagdadu v sredo odjeknilo še nekaj eksplozij avtomobilov bomb, kjer je umrlo najmanj 25 ljudi.

Iračani odločeni prevzeti nadzor v državi
Iraške sile naj bi od ameriških prevzemale pokrajino za pokrajino, dokler ne bodo imele do konca leta v rokah nadzora nad celotno državo. Najprej naj bi prevzele nadzor nad tremi kurdskimi pokrajinami na severu države, sledili pa naj bi še Karbala in Vasit. Če se bo načrt uresničil, ni znano, ameriška vojska pa je odločena, da bo nadaljevala varnostno operacijo, ki je namenjena zmanjšanju sektaškega nasilja v državi.

Irak ne vidi konca nasilju