Foto:
Foto:
Iračani so se množično odpravili na volišča.
Bush je v nedeljo zvečer ponosno nagovoril Američane.
Volitev so se množično udeležili tudi Iračani v Iranu.
Mnogi Iračani so bili veseli, da so volitve preživeli.

Dejal je, da so volivci premagali teroriste, ki želijo vladati s pomočjo nasilja, in obljubil, da se bo zavzemal za vključevanje vseh skupin prebivalstva v novo vlado.

"Ves svet nas gleda. Tako kot smo sodelovali včeraj, v želji, da bi končali diktaturo, nadaljujmo proti svetlejši prihodnosti. Čas je, da pustimo preteklost za seboj in pokažemo svetu moč ter zmogljivosti te čudovite države," je dejal začasni premier in nekdanji sodelavec Cie.

Svet zadovoljen
Mednarodna skupnost se je pozitivno odzvala na včerajšnje volitve v Iraku, ki so bile prve večstrankarske po več kot 50 letih.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je pohvalil pogum Iračanov, ki naj bi se zavedali, da z volitvami odločajo o svoji prihodnosti. "Zdaj jih moramo spodbuditi in jih podpirati pri prevzemanju oblasti v svoje roke," je dejal.


Svoje mnenje o iraških volitvah lahko izrazite na forumu.

Ameriški predsednik George Bush in britanski premier Tony Blair sta volitve v televizijskih nagovorih pričakovano označila za velik uspeh, pohvalili pa so jih tudi francoski predsednik Jacques Chirac, nemški kancler Gerhard Schröder in ruski predsednik Vladimir Putin.

Zahvala Al Sistanija
Iračanom se je za prispevanje glasov zahvalil tudi veliki ajatola Ali Al Sistani. Ob tem je izrazil obžalovanje, da se sam ni mogel udeležiti volitev, saj je po rodu Iranec.

Tudi Iran zadovoljen
Iranske oblasti so izrazile zadovoljstvo nad uspešno izvedenimi volitvami. Izrazile so tudi upanje, da pomenijo začetek konca ameriške okupacije.

Teheran je zadovoljen, da bodo po desetletjih zatiranja oblast končno prevzeli šiiti, ki vladajo tudi Iranu. Analitiki sicer dvomijo, da bi Irak oblikoval islamistično republiko po zgledu Irana, vendar menijo, da se bodo odnosi med sosedama precej izboljšali.

Zgodovinske volitve so pozdravili tudi azijski voditelji in jih označili za prvi korak na poti do demokracije, ZDA pa pozvali k čimprejšnji popolni izročitvi oblasti. Japonska je pozvala Iračane k oblikovanju vlade, ki bo vključevala vse glavne skupine prebivalstva. Za vključitev sunitov v organe odločanja se je zavzel tudi zunanji minister Nove Zelandije Phil Goff.

Avstralski premier John Howard je volitve označil za zmago poguma nad strahom, njegova vlada pa je že zavrnila namige o umiku vojakov iz Iraka.

Dokaj visoka udeležba
Prvi neuradni izidi naj bi bili znani kmalu, štetje pa bi lahko trajalo okoli deset dni. Volilna udeležba naj bi bila 60-odstotna, vendar je bila visoka predvsem v kurdskih in šiitskih predelih, medtem ko je bila v sunitskih, deloma tudi zaradi nasilja, nižja. Volitev se je udeležilo približno 93 odstokov Iračanov, ki živijo po svetu.

Kljub izredno strogim varnostnim ukrepom je po Iraku odjeknilo več eksplozij, od tega devet samo v Bagdadu. Umrlo je najmanj 35 ljudi.