Mejni prehod Jarinje obkrožajo barikade z obeh strani. Foto: EPA
Mejni prehod Jarinje obkrožajo barikade z obeh strani. Foto: EPA

Incident se je zgodil v vasi Zrze v občini Orahovac na zahodu Kosova, kjer je srbska enklava obdana z albanskimi skupnostmi.

Po poročanju policije je neznanec streljal na 51-letnika in njegovega sina, ko sta odhajala iz gostilne, ki je v lasti Albanca.
Vzrok za napad ni znan, policija je sicer izvedla nekaj racij na območju, a ni aretirala še nikogar, je pa predsednik srbske občine Orahovac Marijan Šarić dejal, da ta tragedija skrbi vse Srbe na Kosovu.

Šarić je za zločin okrivil Albance in napad označil za etnično motiviran: "Ko sta odšla iz restavracije, so nanju streljali oboroženi Albanci."
Srbi na barikade
Medtem pa so kosovski Srbi, ki so septembra postavili barikado na mostu, ki povezuje srbski severni in albanski južni del Kosovske Mitrovice, v noči na nedeljo barikado zalili z betonom.
Betonska barikada je visoka štiri metre. Kosovski Srbi so tudi ponoči na severu Kosova vztrajali na barikadah, ki so jih postavili na pristopih do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak.

Prvič od krize, ki je nastala zaradi napotitve kosovskih carinikov na ta mejna prehoda s Srbijo, so barikado postavili tudi na srbski strani meje, tako da Jarinje obkrožajo barikade z obeh strani.