Kosovski Srbi protestirajo, ker so na mejnih prehodih med Kosovom in Srbijo ob Eulexu tudi kosovski policisti in cariniki. Foto: Reuters
Kosovski Srbi protestirajo, ker so na mejnih prehodih med Kosovom in Srbijo ob Eulexu tudi kosovski policisti in cariniki. Foto: Reuters
Spopadi na severu Kosova

Ameriški pripadniki mednarodnih sil so s pomočjo buldožerja porušili eno izmed barikad - velik kup peska -, a so protestniki že postavili nove na cesti proti mejnemu prehodu na meji med Kosovom in Srbijo. Najmanj eno izmed novih barikad je Kfor že odstranil.

Priče poročajo, da so bili pripadniki Kforja precej agresivni in so več protestnikov aretirali. Vseh šest huje ranjenih so odpeljali v bolnišnico, eden pa je dobil lažje poškodbe zaradi solzivca. Predstavnik zveze Nato v Prištini je dejal, da so vojaki prazne naboje uporabili v samoobrambi, Srbi pa trdijo, da so streljati začeli pripadniki Kforja.

S kamni nad vojake
Okoli 13. ure se je zgodil nov incident blizu prehoda Jarinje. Okoli 1.500 Srbov, ki so protestirali proti odstranjevanju barikad, je obkolilo pet vozil Kforja, v katerih je bilo okoli 30 vojakov, in proti njim metalo kamne. Eden izmed kamnov je zadel nemškega vojaka. Predstavnik Kforja je sporočil, da so bili v eksploziji doma narejene bombe ranjeni štirje vojaki, od tega eden huje. Slovenski pripadniki Kforja v incident niso bili vključeni.

Pripadniki Kforja so odgovorile s solzivcem in razgnale množico, ki pa se je čez nekaj časa vrnila. Sile Kfor z buldožerji razširile svoje tamkajšnje oporišče, zgradile nasipe in ga ogradile z bodečo žico. S štirimi helikopterji so prispele tudi okrepitve.

V Kforju zatrjujejo, da so trenutno razmere na območju "povsem mirne", lahko pa se kadar koli spremenijo. Da so razmere zelo napete, pa meni župan bližnjega mesta Leposavić Branko Ninič, ki poziva k miru. "Stanje je zelo nevarno," je dejal.

Tadić Kfor pozval k zadržanosti
Srbski predsednik Boris Tadić je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi spopadov, kosovske Srbe in sile Kfor pa pozval k zadržanosti. "Pozivam k umiritvi razmer, ker sta ohranitev miru in dialog edini način za reševanje problemov. Mednarodne sile so tu, da branijo neoborožene civiliste, ne pa da se spopadajo z njimi. Pozivam Kfor k maksimalni zadržanosti," je zapisal. Ponovil je, da morajo biti sile Kfor statusno nevtralne in ne smejo uporabljati sile proti državljanom, kosovski Srbi pa ne smejo nasedati provokacijam.

K zadržanosti so pozvali tudi v Združenih narodih, Evropski uniji in Eulexu.

Medsebojna zapora
Kosovski Srbi protestirajo, ker so na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na poti proti Srbiji ob evropskih predstavnikih misije Eulex tudi kosovski policisti in cariniki, in so zato na glavnih prometnicah postavili barikade, ki jih Kfor skuša odstraniti. Oba prehoda sta odprta za promet, a prometa tako rekoč ni, tudi zaradi obojestranskega embarga, ki sta ga razglasila Kosovo in Srbija.

Za oskrbo severa Kosova iz Srbije so tamkajšnji Srbi postavili tudi nekaj "črnih" mejnih prehodov in vzpostavili dodatne cestne povezave. Najmanj enega izmed teh prehodov je Kfor že odstranil in zaprl.

Najnovejše zaostrovanje razmer na severu Kosova naj bi bilo tudi glavna tema novega kroga pogovorov med Beogradom in Prištino, ki naj bi se začel v Bruslju. Glavni srbski pogajalec Borislav Stefanović je že napovedal, da se bo zaradi razmer na srbskem delu Kosova pritožil pri predstavnikih Evropske unije.

Spopadi na severu Kosova