Putin se še ni odločil, ali bo znova kandidiral za predsednika Rusije. Foto: EPA
Putin se še ni odločil, ali bo znova kandidiral za predsednika Rusije. Foto: EPA

Reševanje groženj z raketnimi napadi na Evropo mora biti skupna naloga, je dejal Putin v pogovoru z Larryjem Kingom na ameriški televizijski postaji CNN in s tem spomnil na dogovor na nedavnem vrhu med zvezo Natom in Rusijo, kjer so se dogovorili za sodelovanje pri namestitvi protiraketnega ščita v Evropi.

A če bodo predlogi Rusije zavrnjeni in se bodo na njenih mejah pojavile nove grožnje, potem bo morala Moskva zagotoviti svojo varnost, je opozoril ruski premeir in napovedal, da bodo v tem primeru namestili nove bojne sile ruskih mejah. "Namestili bomo nove izstrelke in jedrsko tehnologijo," je posvaril.

Putin je dejal, da si Rusija ne želi tega in da ne grozi Zahodu, a je med vrsticami vseeno dal jasno vedeti, da si želi Moskva pomembne vloge pri namestitvi protiraketne obrambe. Američanom je tudi sporočil, da bo Rusija prisiljena okrepiti svoje jedrske sile, če kongres ne bo ratificiral Sporazuma o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja (START).

Nasvet ameriškim prijateljem
Očitke ameriškega obrambnega sekretarja Roberta Gatesa, da je demokracija v Rusiji izginila in da je ruska vlada postala oligarhija, ki jo obvladujejo tajne službe, je Putin zavrnil in dejal, da je Gates "zelo zaveden". Pri tem je spomnil, da so se dvoje predsedniške volitve v ZDA končale z zmagovalcem, ki je osvojil manjši del glasov volivcev, a je pobral večino elektorskih glasov.

"Ko ameriškim prijateljem to omenimo, odvrnejo, naj se ne vmešavamo v njihove notranje zadeve in da je to njihova tradicija, ki se bo nadaljevala še naprej," pojasnuje Putin in svojim "kolegom" sporoča ter svetuje, da naj se tudi oni ne vmešavajo v suvereno odločitev ruskega ljudstva.

Pogovor se je dotaknil tudi naslednjih predsedniških volitev leta 2012. Putin je povedal, da se bo glede "konkretne odločitve" o svoji morebitni kandidaturi posvetoval s predsednikom Dmitrijem Medvedjevem. "Bomo videli. Do volitev je še veliko časa," je dejal.

Glede razkritja ameriških diplomatskih depeš, kjer sta Medvedjev in on omenjena kot Batman in Robin, je ruski premier dejal, da so te primerjave namenjene za slabitev enega izmed njiju.