Medvedjev je napovedal, da bosta Nato in Rusija okrepila tudi sodelovanje v Afganistanu. Foto: EPA
Medvedjev je napovedal, da bosta Nato in Rusija okrepila tudi sodelovanje v Afganistanu. Foto: EPA
Lizbona
Lizbona je začetek poti k večjemu zaupanju in sodelovanju med Natom in Rusijo, je dejal Rasmussen. Foto: EPA
Prelomni vrh Nata

"To je novo poglavje v medsebojnih odnosih," je na vrhu Nata v Lizboni dejal generalni sekretar zavezništva Anders fogh Rasmussen in poudaril, da Nato in Rusija zdaj ne vidita več nasprotnikov drug v drugem.

Voditelji članic Nata so na srečanju z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom dosegli dogovor o sodelovanju pri vzpostavitvi sistema protiraketne obrambe v Evropi, prepoznali skupne grožnje, okrepili sodelovanje v Afganistanu in v boju proti terorizmu, morskim razbojnikom ter trgovini z mamili.

"Od danes naprej bomo začeli sodelovati pri protiraketni obrambi vojakov na terenu, nato pa bomo sodelovanje razširili tudi na obrambo ozemlja," je povedal generalni sekretar Nata in dodal, da bodo z izmenjavo informacij povečali pregled stanja nad Evropo in hitreje odkrivali morebitne grožnje.

Prelomni vrh
Ščit naj bi vzpostavili v desetih letih in naj bi zaveznike stal okoli 200 milijonov evrov. Sistem bo temeljil na ameriških prestreznih raketah in radarjih ter evropskih protiraketnih sistemih, medtem ko bo Nato poskrbel za povezljivost teh sistemov.

Že od začetnih načrtov je Rusija nasprotovala vzpostavitvi ščita v Evropi, saj je v tem videla grožnjo svoji nacionalni varnosti, pri čemer je ZDA in Nato niso uspeli prepričati, da je ščit namenjen za obrambo pred morebitnimi raketnimi napadi "malopridnih" držav, kot je na primer Iran.

Vrh v Lizboni pomeni prelomno točko, saj bosta Rusija in Nato prvič sodelovala pri skupnih obrambnih prizadevanjih. "To je dosežek brez primere," je dejal Rasmussen, ki je zaradi dogovora z Rusijotokratni vrh označil za enega vsebinsko najboljših v zgodovini zavezništva do zdaj.

Zgodovinski dosežki
Dosežke vrha med Natom in Rusijo, še posebej dogovor o protiraketni obrambi, je Medvedjev označil za "zgodovinske" in napovedal, da bodo pogovori o tem še potekali, sodelovanje pa bo moralo biti partnersko, sicer Rusija pri tem ne bo več sodelovala.

Medvedjev je dejal, da so v Lizboni "premostili medsebojne razlike iz preteklih let", posebej tiste iz leta 2008, ko je prišlo do ruskega vojaškega posredovanja v Gruziji in znatne ohladitve odnosov z Natom. Sicer je priznal, da razlike v pogledih na to obdobje še obstajajo, vendar pa upa, da bodo s pogovori morda tudi rešili to vprašanje.

"Konec je obdobja hladnih odnosov. Zdaj jih bomo okrepili," je dejal ruski predsednik in pojasnil, da gre predvsem za okrepitev sodelovanja v boju proti terorizmu, proti trgovini z drogami, proti širjenju orožja za množično uničevanju in proti piratstvu. "To so teme, kjer nimamo razlik," je poudaril.

Prelomni vrh Nata