Med Medvedjevom in Obamo vlada zelo prijateljski odnos. Foto: EPA
Med Medvedjevom in Obamo vlada zelo prijateljski odnos. Foto: EPA

Gre za pogodbo o omejevanju strateške jedrske oborožitve med ZDA in Rusijo. Obama želi ratifikacijo doseči še letos, saj bo novi kongres, v katerem bo po nedavnih volitvah precej več republikancev, delo začel januarja. Vedno več republikancev namreč pogodbi nasprotuje, ker naj bi ovirala ZDA pri vzpostavitvi raketne obrambe v primeru groženj, kot je Iran.

Novo pogodbo Start sta aprila podpisala Obama in Medvedjev, predvideva pa zmanjšanje števila nameščenih strateških jedrskih bojnih glav za okoli 30 odstotkov. Rusija pogodbe še ni ratificirala in čaka, kaj bodo storili Američani.

Rusija dobrodošla v Lizboni
Na dvostranskem srečanju med voditeljema, ki je potekalo ob robu Azijsko-tihomorskega foruma o gospodarskem sodelovanju (Apec) v Jokohami, sta pozdravila tudi izboljšanje odnosov med Moskvo in zvezo Nato. Čez nekaj dni se bo Medvedjev namreč v Lizboni udeležil vrha Nato-Rusija, Obami pa je izpostavil pomembnost tega vrha. Tudi Obami je všeč, da bo v Lizbono prišel tudi ruski predsednik, saj je prepričan, "da bo to omogočilo vnovičen zagon Sveta Nato-Rusija in vrsto posvetov s ciljem zmanjšanja napetosti in izboljšanja sodelovanja pri več vprašanjih varnosti v Evropi".

Vrh Nato-Rusija bo potekal ob robu vrha Nata, na katerem bodo 19. in 20. novembra v Lizboni med drugim govorili tudi o oblikovanju Natovega protiraketnega ščita v Evropi, v katerem si želi zavezništvo tudi sodelovanje Rusije. Moskva se sicer za zdaj o tem še ni izrekla.

Vzajemne pohvale
Obama je pozdravil tudi odlične odnose, ki sta jih vzpostavila z ruskim predsednikom, se mu zahvalil za sodelovanje Rusije v Afganistanu ter podprl vstop v Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), saj je Moskva "odličen partner". Predsednika sta tudi izrazila pripravljenost na sodelovanje držav v vrsti dvostranskih in mednarodnih vprašanj, so sporočili iz Bele hiše.