Obama in Medvedjev sta ponosno podpisala nov dogovor. Foto: Reuters
Obama in Medvedjev sta ponosno podpisala nov dogovor. Foto: Reuters
Barack Obama in Dmitrij Medvedjev
Obama in Medvedjev nasmejana pred zgodovinskim podpisom. Foto: Reuters
ZDA in Rusija podpisale sporazum

Novi sporazum bo nasledil sporazum Start, ki so ga ZDA in takratna Sovjetska zveza podpisale leta 1991. Nekdanji sovražnici v hladni vojni sta se zavezali, da bosta zmanjšali jedrsko obotožitev za 30 odstotkov. Sporazum tako zmanjšuje število jedrskih konic z 2.200 na 1.500, število njihovih nosilcev, strateških bombnikov, medcelinskih balističnih raket na podmornicah in medcelinskih raket, pa s 1.600 na 800. Dogovor sta Washington in Moskva sklenila po večmesečnih napornih pogajanjih, ki so jih zavirala različna nesoglasja.

Predsednika sta se ob podpisu strinjala, da gre za izjemno velik dosežek. Na tiskovni konferenci po podpisu sporazuma je Medvedjev dejal, da gre za zmagovalen dogovor in da bo ustvaril bolj varen svet. Ameriški predsednik je ob tem dejal, da je novi sporazum "mejnik, a kljub temu le prvi korak na dolgi poti jedrske razorožitve".

Obama je na tiskovni konferenci napovedal tudi pogovore z Moskvo o protiraketni obrambi in balističnih raketah, Medvedjev pa je dejal, da še vedno obstaja nesoglasje z ZDA glede njigovih načrtov s protiraketnim ščitom. "Še vedno upam, da nam bo z Washingtonom uspelo doseči dogovor glede protiraketnega ščita, ki je že bil spremenjen, odkar je Obama prevzel vodenje države," je dodal Medvedjev.

Jedrskih konic dovolj, da večkrat razstrelijo svet
Nova pogodba o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve sicer obema državama pušča dovolj jedrskih konic, da bi lahko večkrat razstrelili ves svet, a jih bosta lahko druga proti drugi od zdaj naprej usmerili precej manj. Ameriški predsednik Obama je nov dogovor pozdravil kot najcelovitejši dogovor o nadzoru orožja v zadnjih dveh desetletjih. "S tem dogovorom so ZDA in Rusija, največji jedrski svetovni sili, poslali jasno sporočilo," je dejal Obama.

Sporazum morata ratificirati še ruska duma in ameriški kongres, Obama pa je že povedal, da pričakuje ratifikacijo sporazuma še letos.

Obama in Medvedjev tudi o svetovnih problemih
Obama in Medvedjev sta se že pred podpisom srečala na dvostranskih pogovorih, kjer sta govorila o iranskem jedrskem programu, razmerah v Kirgiziji in ameriški protiraketni obrambi v Evropi. Medvedjev je povedal, da sta se z Obamo o morebitnih sankcijah proti Iranu pogovarjala povsem iskreno.

Po podpisu sporazuma sta imela oba akterja tiskovno konferenco, nato pa ju bo češki predsednik Vaclav Klaus gostil na slovesnem kosilu. Medvedjev, ki je v Prago prispel že v sredo in se je že srečal s češkim predsednikom, naj bi nato odpotoval domov, Obama pa se bo udeležil delovne večerje z 11 voditelji iz Srednje in Vzhodne Evrope, kjer bo tudi slovenski premier Borut Pahor.

Praga - mesto jedrske razorožitve
"Zlato mesto" Praga in grad Hradčani za podpis dogovora nista bila izbrano naključno. V češki prestolnici je imel namreč ameriški predsednik lani zelo odmeven govor, kjer je razkril svojo vizijo sveta brez jedrskega orožja.

ZDA in Rusija podpisale sporazum