ZDA naj bi imele okoli 2.000 kosov jedrskega orožja, Rusija pa skoraj 3.000. Foto: EPA
ZDA naj bi imele okoli 2.000 kosov jedrskega orožja, Rusija pa skoraj 3.000. Foto: EPA
Barack Obama
Predsednik ZDA se je zavzel za svet brez jedrskega orožja. Foto: EPA

Barack Obama in Dmitrij Medvedjev sta med polurnim telefonskim pogovorom poskušala zgladiti razlike, ki še obstajajo med Washingtonom in Moskvo pred srečanjem prihodnji mesec v ameriški prestolnici, namenjenemu jedrski razorožitvi. Dogovor, ki naj bi ga državi podpisali na jedrskem vrhu, bo zamenjal Start I (Strategic Arms reduction Treaty) iz leta 1991, ki je prenehal veljati decembra lani.

ZDA previdne z napovedmi
Iz Kremlja so sporočili, da že lahko govorijo o specifičnih datumih, ko bi lahko predložili osnutek Starta III v podpis obema predsednikoma. Nekoliko bolj zadržani so v Beli hiši, ki je sporočila, da je bil pogovor med voditeljema o "napredku in doseženem konsenzu" na pogajanjih v Ženevi dober, kljub temu pa v Washingtonu še niso pripravljeni "razglasiti zmage", kot se je izrazil eden izmed uradnikov Obamove administracije.

Pogajanja glede novega dogovora o jedrskem orožju se vlečejo že več kot leto dni, državi sta že zamudili rok, ki sta si ga postavili sami – lanski december. Večina vprašanj je že razrešenih, zataknilo se je pri vprašanju obrambnega sistema in nadzora.

Moskva sumničava glede ščita
Moskva ostro nasprotuje načrtu ZDA, da bi v Evropi postavile del svojega protiraketnega ščita. Rusija ostaja sumničava do namer nekdanje sovražnice, čeprav je Obama napovedal spremembe prvotnega načrta svojega predhodnika Georgea Busha.

Razvlečena pogajanja jezijo Obamovo administracijo, ki je pričakovala, da se bodo o nasledniku Starta I dogovorili hitro, še posebej ker so se odnosi med ZDA in Rusijo v zadnjih 14 mesecih, odkar je na oblasti Obama, otoplili.

Nova pogodba, če bi jo ratificirala senat in duma, bi od obeh strani zahtevala, da zmanjšata število svojih strateških jedrskih konic z okoli 2.200 na okoli 1.600 ter zmanjšata število strateških bombnikov in raket na manj kot 800.

Postopno nižanje količine jedrskega orožja
Start I, prvi sporazum o zmanjšanju strateškega ofenzivnega orožja velesil, sta sovjetski voditelj Mihael Gorbačov in predsednik ZDA George Bush podpisala leta 1991. Število jedrskih konic je bilo omejeno na 6.000.

Dve leti pozneje sta Bush in ruski predsednik Boris Jelcin podpisala Start II (1993), ki vključuje zmanjševanje števila jedrskih bojnih konic s 6.000 na 3.500 do leta 2007 za obe strani, glavno določilo pa govori o prepovedi določene vrste jedrskih konic na balističnih raketah (MIRV).