Obama je poudaril, da morajo biti države, ki spoštujejo pravila, nagrajene in imeti dostop do miroljubne jedrske energije. Foto: Reuters
Obama je poudaril, da morajo biti države, ki spoštujejo pravila, nagrajene in imeti dostop do miroljubne jedrske energije. Foto: Reuters
Barack in Michelle Obama
Tudi v Pragi ameriškega predsednika spremlja žena Michelle, ki si je ogledala staro mestno jedro češke prestolnice. Foto: Reuters
Barack Obama v Pragi

Pred začetkom neformalnega vrha EU-ZDA je Obami, ki ga na vsakem koraku evropske turneje pozdravljajo in fotografirajo navdušene množice, pred znamenitim praškim gradom na Hradčanih prisluhnilo ogromno ljudi. Tema njegovega govora, prvega javnega med obiskom stare celine, je bilo jedrsko razoroževanje, kar je še posebej aktualna tema po nočni izstrelitvi severnokorejskega satelita, ki so jo zahodne sile ostro obsodile.

Kot je razkril eden izmed ameriških uradnikov, je predsednik ZDA Obama poljskim voditeljem zagotovil, da namerava nadaljevati razvijanje protiraketne obrambe. ZDA so pod Georgeem Bushem objavile namero, da dele svojega protiraketnega ščita namestijo na Poljskem in Češkem.

Obama - pred tem sta ga sprejela češki predsednik Vaclav Klaus in premier Mirek Topolanek - je jedrsko orožje označil za "najnevarnejšo dediščino hladne vojne" in dejal, da imajo ZDA moralno odgovornost, da stopajo na čelu vrste držav, ki se mu bodo odpovedale.

ZDA bodo organizirale vrh o jedrskem orožju
"ZDA želijo nemudoma in z veliko zagnanostjo doseči obsežno prepoved preizkusov jedrskega orožja," je dejal Obama in napovedal, da bo njegova država v roku enega leta gostila vrh, na katerem bo glavna tema zmanjševanje in v končni fazi tudi popolna odstranitev vsega jedrskega orožja.

Barack Obama je iz Prage odpotoval še na zadnjo postajo svoje evropske turneje, v Turčijo, ki velja za eno najtesnejših ameriških zaveznic v muslimanskem svetu.

"Nekateri trdijo, da se razmnoževanja tega orožja ne da nadzorovati in preverjati, da smo obsojeni na življenje v svetu, kjer vse več narodov in posameznikov poseduje najhujša sredstva za uničenje. Takšen fatalizem je naša smrtna obsodba. Tako, kot smo se v 20. stoletju borili za svobodo, se moramo v 21. stoletju boriti za pravico ljudi po vsem svetu, da ne živijo v strahu."

"Dokler bo Iran grozil, bomo postavljali ščit"
Dotaknil se je tudi spornega iranskega jedrskega orožja. Teheranu je sporočil, da mu bo jasno in glasno dal na razpolago le dve možnosti - ali naj se pridruži skupini držav, ki so opustile svojo jedrsko in balistično dejavnost, ali pa se bo moral spopasti še z večjo mednarodno osamitvijo in oboroževalno vojno na Bližnjem vzhodu. Obama je napovedal tudi, da bodo ZDA nadaljevale načrte o namestitvi protiraketnega ščita v Evropi, dokler bo obstajala grožnja iz Irana. "Če bo odstranjena ta grožnja, bo izginil tudi glavni razlog za namestitev ščita."

Tudi konkretni predlogi
Med konkretnimi koraki na poti proti svetu brez jedrskega orožja je napovedal zmanjšanje vloge jedrskega orožja v varnostni strategiji ZDA, ambiciozen dogovor o nasledniku sporazuma o zmanjšanju strateškega orožja Start I še letos, prizadevanja za ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT) v ameriškem kongresu, prizadevanja za sklenitev nove mednarodne pogodbe, ki bi prepovedala proizvodnjo vsega cepljivega materiala, potrebnega za izdelavo jedrskega orožja, in okrepitev sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT).

A. P.

Barack Obama v Pragi