Obama bo evropski obisk začel v Veliki Britaniji, kjer se bo med drugim udeležil vrha G-20. Foto: EPA
Obama bo evropski obisk začel v Veliki Britaniji, kjer se bo med drugim udeležil vrha G-20. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Medvedjev je od predhodnika Putina, zdaj ruskega premierja, podedoval hladne odnose z ZDA. Foto: EPA
George Bush, Vladimir Putin
Bush in Putin sta se prvič iz oči v oči srečala v Sloveniji. Njun prijateljski odnos se ni odražal v odnosu med državama. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je bil julija lani v Berlinu sprejet kot velik zvezdnik. Foto: EPA
Angela Merkel in Dmitrij Medvedjev
Nemčija je Rusiji bolj naklonjena kot Američani. Rusija je vir naravnih plinov, ki grejejo nemške domove. Foto: EPA

Obama bo med turnejo obiskal pet držav stare celine - Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Češko in Turčijo, z ruskim kolegom pa se bo sestal v sredo ob robu zasedanja skupine G-20 v Londonu. Voditelja bosta skušala znova zastaviti odnose med ZDA in Rusijo, ki v zadnjem času niso bili najbolj zgledni.

Njuna predhodnika, George Bush in Vladimir Putin, sta se pri reševanju sporov med državama zanašala na osebno prijateljstvo, Obama in Medvedjev napovedujeta bolj pragmatičen pristop k reševanju spornih točk, kot so oboroževanje, protiraketni ščit, Iran in Afganistan. Med bolj konkretnimi izidi srečanja v Londonu naj bi bil dogovor o začetku pogajanj glede nove pogodbe o omejevanju jedrskih raket dolgega dosega. Ta naj bi nadomestila sporazum START iz leta 1991, ki neha veljati decembra. Moskva nadaljevanje zaustavljenih pogajanj pogojuje s tem, da se Washington odreče protiraketnemu ščitu.

Usklajeni pogledi in ideje
Ruski voditelj je v pogovoru za BBC pozdravil namero nove ameriške administracije, da opusti po mnenju Kremlja izzivalen pristop, in pohvalil pismo Obame, v katerem mu je ameriški predsednik orisal svoje mednarodne prioritete. "Ko sem bral pismo, sem bil presenečen, da se veliko predstavljenih pogledov sklada z mojimi idejami. Vprašanje je, kako bova drug drugemu predstavila svoje poglede med srečanjem; koliko sta najini moštvi pripravljeni podreti stereotipe," je razkril.

Pred srečanjem pozitivnost veje tudi z ameriške strani. "Naš občutek je, da se je vzdušje okoli našega odnosa z Rusijo dramatično izboljšalo v zadnjih tednih," je povedal Denis McDonough, namestnik svetovalca za nacionalno varnost predsednika Obame.

Velika razhajanje ne bodo hitro rešena
A med državama ostajajo velika razhajanja, zaradi česar sta obe strani oprezni. Kljub dobremu osebnemu odnosu Busha in Putina so odnosi med Washingtonom in Moskvo lani dosegli najnižjo točko po koncu hladne vojne zaradi ameriške namere, da v Evropi postavi del svojega protiraketnega ščita, in zaradi rusko-gruzijske vojne. ZDA so sumničave zaradi ruskih vezi z Iranom, Moskva pa ostro nasprotuje ameriški nameri, da nekdanji sovjetski republiki Ukrajina in Gruzija postaneta članici Nata.

Rusija od srečanja Medvedjev-Obama pričakuje, da bo dal zagon sodelovanju med državama, rešitve težav pa ne. "Razumemo, da bo njuno srečanje predvsem obojestransko "tipanje". Ker smo realisti, se dobro zavedamo nasprotij, ki nas ločujejo, in ne pričakujemo, da bi jih hitro rešili," je ruska pričakovanja opredelil zunanjepolitični svetovalec Medvedjeva Sergej Prikhodko.

Nemčija kandidata Obamo lepo sprejela
Ena pomembnejših partneric ZDA v Evropi je Nemčija. Ko je Obama lani še kot predsedniški kandidat obiskal Evropo, ga je v Berlinu sprejela navdušena množica, o kateri je Bush lahko le sanjal. V času Bushevega mandata so se odnosi na relaciji Washington-Berlin zaradi nasprotovanja nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja vojni v Iraku najprej ohladili, ko pa je na oblast prišla Angela Merkel, je Bush v njej našel prijateljsko sogovornico.

Pred prihodom Obame je nemška kanclerka dala nedvoumno vedeti, da ne bo popuščala, ko bo beseda nanesla na reševanje svetovne gospodarske krize. Merklova, velika zagovornica fiskalne discipline, ne namerava reševati krize s črpanjem dodatnega denarja v sistem po zgledu ZDA. "Na mednarodni ravni se moramo zavedati, da se moramo po krizi vrniti k trdnim finančnim politikam. Sicer tvegamo naslednjo krizo," meni Merklova.

Obama lahko ostane praznih rok
Analitiki opozarjajo, da navdušenje ob njegovem lanskem obisku v Berlinu Obame ne sme zavesti. Merklova se namreč dobro zaveda, da razlike med Evropo in ZDA ne gredo le na račun "kavboja" Busha, temveč različnih geostrateških interesov. Če ne bo pazljiv, bi lahko Nemčiji dal, kar želi - več denarja Mednarodnega denarnega sklada, ki bi pomagal nemškim vzhodnoevropskim sosedam iz težav - v zameno pa ostal praznih rok.

"Upam, da bo Evropo zapustil, zavedajoč se, da ima tu prijatelje in partnerje, da smo odvisni drug od drugega, da imamo Evropejci svoje posebne izkušnje in svoja mnenja, a da med nami ni nepremostljivih razlik", je Merklova diplomatsko napovedala, da bo Obama v Nemčiji lepo sprejet, a da ne bo popuščala.

T. V.