Hamenej še čaka na spremembe v politiki ZDA do Irana. Foto: EPA
Hamenej še čaka na spremembe v politiki ZDA do Irana. Foto: EPA
George Bush, Barack Obama
Obama Iranu namenja drugačne besede kot njegov predhodnik Bush. Foto: EPA

Ostro kritiko je Hamenej ZDA namenil dan zatem, ko se je predsednik ZDA Barack Obama v televizijskem nagovoru iranskega ljudstva zavzel za nove odnose med državama. Hamenej je kritiziral odnos ZDA do Irana po islamski revoluciji leta 1979 in dodal, da ne vidi sprememb v odnosu Washingtona do Teherana.

"Njihov slogan govori o spremembah, a dejansko ni nobenih sprememb," je izjavil v govoru ob iranskem novem letu in dodal, da sprememba ameriških "besed" ni dovolj. "Ne vidimo nobenih sprememb. Kakšne so spremembe v vaši politiki? Ste odstranili sankcije? Ste nehali podpirati sionistični režim?" se je spraševal v najboljsvetem iranskem svetišču v mestu Mašhad medtem ko je zbrana množica vzklikala "Smrt Ameriki".

"Pravijo, da nam podajajo roko sprave. Kakšna roka je to? Če je podana roka pokrita z žametno rokavico, pod njo pa je roka iz železa, to nima dobrega pomena," je razložil Hamenej, ki ima v Iranu zadnjo besedo glede vseh zadev.

"Opazovali vas bomo"
"Z novo ameriško administracijo in novim predsednikom nimamo izkušenj. Opazovali jih bomo in ocenili," je napovedal. "Če se vi spremenite, se bo spremenilo naše vedenje," je izrazil pripravljenost na spremembe v odnosih med državama, ki sta pretrgali diplomatske vezi po letu 1979, v zadnjih letih pa jih dodatno kali ameriško nezadovoljstvo zaradi iranskega jedrskega programa.

Podobno stališče je zavzel tudi svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Sporočil je, da Iran pozdravlja spravno ponudbo, hkrati pa dodal, da želi od ZDA najprej kaj konkretnega.

Obama napovedal diplomacijo
Po Obamovi ponujeni roki sprave - "moja administracija je zdaj predana diplomaciji, ki naslavlja vse zadeve" - pa naj bi Bela hiša že imela pripravljene naslednje korake za izboljšanje odnosov z Iranom, ki ga je predhodnik Obame George Bush uvrstil med države "osi zla".

T. V.