Obama je z izjavo iranskemu ljudstvu potegnil eno najdrznejših potez v svojem za zdaj kratkem mandatu. Foto: EPA
Obama je z izjavo iranskemu ljudstvu potegnil eno najdrznejših potez v svojem za zdaj kratkem mandatu. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik je preko svojega svetovalca za medije pozdravil ameriško gesto. Foto: EPA
Obama nagovoril Irance

V eni najodločnejših izjav, odkar je začel svoj mandat kot predsednik države, je Barack Obama poudaril, da se Washington zavzema za vzpostavitev konstruktivnih vezi z islamsko republiko in si želi, da bi Iran zavzel pravo mesto na svetu, če bi se odpovedal terorizmu in sprejel mir. "Moja administracija je zavezana diplomaciji," je povedal Obama in poudaril, da morata državi, ki diplomatskih odnosov nimata že od leta 1980, rešiti številna vprašanja.

"Skoraj tri desetletja so bili naši odnosi napeti," je v televizijskem nagovoru, kjer je govoril ljudstvu in voditeljem Irana, povedal Obama in dodal, da so se ZDA ob iranskem novem letu spomnile na skupno človečnost, ki nas povezuje. "ZDA si želijo, da Iran prevzame mesto, ki mu pripada v mednarodni skupnosti. Imate to pravico, a ta pravica prinaša tudi resnično odgovornost," je še povedal Obama.

Videoposnetek govora Baracka Obame, ki se odmika od politike administracije nekdanjega predsednika Georgea Busha, ki je Iran postavil na "os zla", so predvajali na iranski televiziji, posnetek pa je mogoče pogledati tudi na spletni strani Bele hiše.

Iran: Čakamo na konkretna dejanja
Na sporočilo Obame so se že odzvali v Iranu. Svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada za medije Ali Akbar Džavanfekr je pozdravil Obamovo sporočilo, vendar pričakuje konkretna dejanja, s katerimi bi ZDA popravile napake iz preteklosti. "Pozitivno sprejemamo voljo ameriškega predsednika, da spore iz preteklosti potisnemo ob stran, a tega ne moremo tako, da bomo kar pozabili na pretekli sovražni in agresivni odnos ZDA," je povedal Džavanfekr.

Zadovoljni tudi v EU-ju
Na Obamov govor se je odzval tudi visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je dejal, da je Obamova izjava konstruktivno sporočilo in zelo dobra ponudba, ter dodal, da si ameriški predsednik zasluži inteligenten odgovor. "Močno upam, da bo Iran posvetil veliko podrobnosti temu, kar je povedal predsednik Obama. Upam, da bo to odprlo novo poglavje v odnosih s Teheranom," je dejal Solana, ki vodi tudi mednarodna pogajanja o spornem iranskem jedrskem programu.

B. T.

Obama nagovoril Irance