Ameriški predsedniški par po prihodu na londonsko letališče Stansted. Foto: Reuters
Ameriški predsedniški par po prihodu na londonsko letališče Stansted. Foto: Reuters

Obama, ki ga na poti spremlja prva dama Michelle Obama, se bo v britanski prestolnici udeležil srečanja G-20, še prej pa ga čaka srečanje s kitajskim predsednikom Hu Džintaom in prvim možem Rusije Dmitrijem Medvedjevom.

Po napovedih naj bi Obama in Medvedjev, njuno srečanje dviga veliko prahu v Rusiji, postavila nove temelje odnosov med državama, v ospredju pogovorov med Obamo in Hujem pa naj bi bila gospodarska kriza in varnostna vprašanja.

Obama bo po srečanju skupine 20 najrazvitejših in nahitreje rastočih držav odpotoval v Strasbourg in Kehl, kjer bo v petek in soboto vrh Nata, ki bo potekal v znamenju 60. obletnice ustanovitve. Na njem naj bi Obama skušal prepričati zaveznike, naj podprejo njegova prizadevanja v Afganistanu.

Prihodnja postaja bo Praga, kjer se bo v nedeljo udeležil vrha EU-ZDA, že v soboto zvečer pa ga bo gostil češki politični vrh. Obama naj bi imel tudi nagovor v središču Prage. Po prvotnih načrtih naj bi se obisk tam tudi končal, a je potem Obama sklenil, da se bo odpravil še v Turčijo.

K. T.