Za Okinavo v vojaških krogih pravijo, da je največja in najpomembnejša ameriška letalonosilka. Foto: EPA
Za Okinavo v vojaških krogih pravijo, da je največja in najpomembnejša ameriška letalonosilka. Foto: EPA
Okinava
Japonci že več desetletij zahtevajo zaprtje ameriških oporišč, saj ameriškim vojakom, ki zakrivijo na otočju številne incidente, japonske oblasti ne morejo soditi. Foto: EPA

Ob vse številnejših ozemeljskih in drugih sporih med azijskima velikankama so se v Ljudskem dnevniku, osrednjem glasilu kitajske komunistične partije, lotili vprašanja, ali naj Kitajska znova preuči svoje pravice do otočja Rjukju, katerega del je otok Okinava.

Pred stoletji kitajski vazal
Obširna raziskava in komentar, ki se opira na ugotovitve priznanega raziskovalnega centra v Pekingu, poudarjata, da je bila kraljevina Rjukju, ki je obsegala otočje, dolga stoletja vazalna država Kitajske, ki si jo je Japonska podredila šele v 19. stoletju, ko se dinastija Čing zaradi velikih notranjih trenj ni zmogla upirati zahodnim silam in hitro modernizirani Japonski. Ljudski dnevnik velja za medij, ki sporoča uradna stališča oz. razmišljanja kitajskih oblasti.

Najbolj vroč kamen spotike - Senkaku
Zunanji opazovalci menijo, da gre za stopnjevanje pritiska na Japonsko, da bi popustila pri žgočem ozemeljskem sporu zaradi majhne skupine otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jih Japonska imenuje Senkaku, Kitajska pa Diaoju. V zadnjih mesecih se je zaradi omenjenih otočkov pojavilo več incidentov, besedni dvoboj med Pekingom in Tokiem pa se še vedno zaostruje.

Japonci zahtevajo zaprtje ameriških oporišč
Okinava je tudi boleča točka japonske javnosti, ki z veliko večino zahteva od japonskih vlad, da od ZDA izpogajajo zaprtje vseh ameriških vojaških baz na otoku. Po porazu v drugi svetovni vojni so ZDA kar 27 let neposredno upravljale otočje, v tem času pa so na otoku vzpostavili 23 vojaških oporišč. V sredo je japonski premier Šinzo Abe dejal, da razmišlja o tem, da bi Japonska končno sama prevzela skrb za svojo varnost na svoji zahodni meji.