Palestinska predstavnica Amal Džadu se je javila iz Ramale na okupiranem Zahodnem bregu po videopovezavi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Palestinska predstavnica Amal Džadu se je javila iz Ramale na okupiranem Zahodnem bregu po videopovezavi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Džadu se je v uvodu zahvalila Sloveniji za priznanje Palestine, kar je označila za "načelno ravnanje". Premierju, zunanji ministrici in vsem državljanom se je zahvalila za "spoštovanje mednarodnega prava in pravice Palestincev do samoodločbe". "To ni samo simboličen korak, ampak gre za ključen korak, da ohranimo rešitev dveh držav", je dejala.

Sorodna novica Cipi Livni: Civilnim žrtvam se izogibamo, ampak med vojno pač ljudje plačujejo to ceno

Zunanji ministrici Tanji Fajon se je zahvalila za poziv drugim državam, naj priznajo Palestino. "Povsem naravno je, da vse države, ki so priznale Izrael, priznajo tudi državo Palestino," je dejala Džadu.

Glede razmer na okupiranem Zahodnem bregu med obsežno izraelsko operacijo je Džadu dejala, da je bila danes na cesti dve uri in pol, ker je izraelska vojska zaprla cesto med Betlehemom in Ramalo. Narediti je morala veliko obvozov, da je sploh lahko prišla v Ramalo, od koder se je javila na Bled, je pojasnila.

"Na Zahodnem bregu vidimo stopnjevanje razmer. Vse, kar se je dogajalo prej, se dogaja zdaj, ampak še na višji ravni. Izrael je torej še okrepil svoje vojaške operacije. To se je dogajalo že veliko pred napadi v Gazi," je povedala.

Opozorila je, da so na Zahodnem bregu že pred 7. oktobrom lani videli veliko novih nezakonitih naselbin in njihovo konsolidacijo. "Vsak dan se je to dogajalo, ne glede na to, kakšna vlada je vladala v Izraelu".

Protest zaradi izraelske gostje na BSF-ju

"Vidimo elemente genocida, etničnega čiščenja, apartheida"

Po njenih besedah politične analize niso potrebne, treba je le poslušati izraelske ministre. Finančni minister Bezalel Smotrič "je povedal, kakšne so možnosti za Palestince, in to lahko povzamemo kot genocid, etnično čiščenje ali apartheid. Samo te možnosti so. Danes vidimo elemente vsega trojega tako na Zahodnem bregu kot v Gazi. Naselbine se širijo, vedno več jih je."

Opozorila je, da na vseh zasedenih palestinskih ozemljih vlada "režim apartheida".

Sorodna novica "Palestinci se spopadamo z ogromno grožnjo obstoju kot naroda na svojem ozemlju"

Glede Gaze je Džadu dejala, da si palestinska samoupravna oblast skupaj z mednarodnimi partnerji aktivno prizadeva, da bi prišlo do političnega dogovora in da bi prebivalcem Gaze "prihranili nadaljnje napade". Pri tem so bili "žal neuspešni". Izraelski premier Benjamin Netanjahu namreč stalno prihaja na dan z novimi zahtevami, je opozorila.

Poudarila je, da se Palestinci strinjajo z rešitvijo dveh držav, ki jo sprejema ves svet. Spomnila je, da je Meddržavno sodišče sprejelo svetovalno mnenje, ki od Izraela zahteva konec okupacije Zahodnega brega in Gaze. Izrael pa mednarodnih resolucij ne sprejema in postaja odpadniška država, ki nima partnerjev.

Džadu je poudarila, da mednarodna skupnost poziva k premirju, česar Izrael ne upošteva. "Zato bi mednarodna skupnost morala na vsak način poskrbeti, da Izrael začne upoštevati mednarodno pravo, da naredi vse korake, ki so potrebni za to. Dejanja so vedno močnejša kot besede. Do zdaj smo slišali zelo veliko besed mednarodne skupnosti, veliko izjav. Ampak potrebujemo tudi ukrepe. Nekatere države bi morale nehati Izraelu dobavljati orožje, ki ga uporablja za ubijanje palestinskih otrok. 17.000 otrok je umrlo, na tisoče ljudi je pod ruševinami."

"Mednarodno skupnost prosimo, da se drži obljube, ki je bila dana z mednarodnim pravom," je še pozvala Džadu.

Džadu je nastopila namesto generalnega sekretarja in soustanovitelja Palestinske nacionalne pobude Mustafa Bargutija. Zakaj je prišlo do zamenjave, ni znano.

Sorodna novica Von der Leyen: Rusija se je odločila požgati mostove z evropskimi sosedi