Knoxova je po odločitvi sodišča planila v jok, zato so jo morali pospremiti iz sodne dvorane. Foto: EPA
Knoxova je po odločitvi sodišča planila v jok, zato so jo morali pospremiti iz sodne dvorane. Foto: EPA
Perugia
Pred sodno dvorano v Perugii so se zbrali tudi številni privrženci Knoxove, ki so proslavljali njeno oprostitev. Foto: EPA
Perugia
Zanimanje medijev za primer Knox je bilo ogromno, tudi po dokončni razsodbi pa se bo zgodba še nadaljevala. Foto: EPA
Meredith Kercher
Družina in prijatelji Kercherjeve so odločeni, da bodo ohranili spomin nanjo. Foto: EPA
Amanda Knox oproščena

Ameriška študentka, 24-letna Amanda Knox, in njen nekdanji fant Raffaele Sollecito sta bila leta 2009 obsojena na 26 oz. 25 let zaporne kazni zaradi umora 21-letne britanske študentke Meredith Kercher, v ponedeljek pa je prizivno sodišče ugodilo njuni pritožbi in ju oprostilo ter ju po štirih letih, ki sta jih preživela v zaporu, takoj izpustilo na svobodo. Knoxova je že zapustila Italijo in se bo v domači Seattle vrnila že danes.

Ko je sodišče predstavilo svojo odločitev, je v sodni dvorani završalo, Knoxova pa je po poročanju CNN-ovega dopisnika iz Perugie doživela histerični napad in so jo morali pospremiti iz dvorane. Ko so jo odpeljali nazaj v zapor, da bi pobrala svoje stvari in uredila vso dokumentacijo, so jo za rešetkami pozdravili njeni sojetniki in se z njo veselili svobode. Po prihodu iz zapora se je Knoxova srečala s svojimi starši.

Družina Knoxove navdušena in hvaležna
Družina Američanke iz Seattla je sporočila, da je Amanda "štiri leta trpela zaradi zločina, ki ga ni zagrešila". "Hvaležni smo sodišču, da je imelo pogum in iskalo resnico ter razveljavilo obsodbo," je pred sodiščem povedala njena sestra Deanna Knox in dodala, da je nočna mora njene sestre končana. Ob tem je prosila za zasebnost, da bi si lahko družina opomogla po tej grozljivi izkušnji.

Odvetnik Knoxove, Carlo Della Vedova, je po odločitvi sodišča povedal, da v tem primeru ni zmagovalec, ampak da je sodišče le priznalo svojo napako. "Meredith je bila Amandina prijateljica - tega ne smemo pozabiti, obenem pa spoštujmo žalovanje obeh družin," je še povedal odvetnik.

Kercherjevi: Upamo, da bo resnica enkrat prišla na dan
Družina žrtve je bil seveda razočarana. Še pred odločitvijo sodišča so sporočili, da ne bodo mogli odpustiti morilcem Meredith, po razsodbi pa so dejali, da ne razumejo, kako je lahko sodišče tako radikalno spremenilo svojo prvotno razsodbo. "Še vedno zaupamo italijanskemu sodnemu sistemu in upamo, da bo resnica enkrat le prišla na dan," je še sporočila družina Kercherjeve.

Kercherjevi so že pred začetkom prizivnega postopka spregovorili o nezadovoljstvu nad tem, da so v procesu skoraj pozabili na žrtev in se osredotočili le na primer okoli Knoxove. Tožilstvo je že sporočilo tudi, da se bo na odločitev prizivnega sodišča pritožilo, a je malo možnosti, da bi ameriške oblasti Knoxovo izročile Italiji.

Prijatelji in družina Kercherjeve so odločeni, da bo resnica enkrat prišla na dan ter da bodo ohranili spomin na žrtev. "Hočem, da se ljudje Meredith spominjajo po veselih trenutkih, ki jih je preživela v Perugii, ne samo po grozljivem koncu," je za CNN povedala Natalie Hayward, ki je Kercherjevo spoznala malo pred njeno smrtjo. "Bila je zelo odprta in je imela veliko srce, bila je vesela in je ves čas govorila o svoji družini. Življenje je zajemala s polno žlico, kar me na nek način tolaži," je še dodala Haywardova.

Med ljudmi tako navdušenje kot razočaranje
Na ulicah pred sodiščem v Perugii se je zbralo na stotine ljudi, ogromno tudi študentov, ki se izobražujejo na univerzi, kamor sta hodili tudi Knoxova in Kercherjeva. Nekateri so odločitev sodišča pospremili z nezadovoljnimi vzkliki in razočaranjem, saj so prepričani, da sta Knoxova in Sollecito kriva umora britanske študentke, drugi pa so proslavljali in se veselili, da so dvojico oprostili.

Ameriško zunanje ministrstvo je po odločitvi sodišča sporočilo, da ZDA cenijo pazljivo ravnanje italijanskega sodnega sistema, in povedalo, da bo ameriško veleposlaništvo v Rimu nudilo vso pomoč in podporo Amandi Knox in njeni družini. "Vesela sem, da je prizivno sodišče Amandi ponudilo pravično zaslišanje, ki si ga zasluži," je povedala senatorka Maria Cantwell, ki je prav tako pomagala pri pritožbi. "Vse države morajo spoštovati svoje mednarodne zaveze in zagotoviti svobodno sojenje vsem obtožencem," je še dodala.

Obramba svoj primer gradila okoli vzorcev DNK-ja
21-letno Kercherjevo, ki je v Italijo prišla z univerze v Leedsu in je bila sostanovalka Knoxove, so 2. novembra leta 2007 našli napol golo s prerezanim vratom v nekem stanovanju v središču Perugie. Bila naj bi žrtev spolne igrice, v kateri naj bi Knoxova Kercherjevi s 15-centimetrskim nožem prerezala vrat. Na nožu, s katerim je bil zagrešen zločin in so ga našli v Sollecitovem stanovanju, so preiskovalci odkrili sledi Američankinega DNK-ja, a je Knoxova ves čas zatrjevala, da je nedolžna.

Obramba je pritožbo gradila na ponovni analizi DNK-ja na nožu, s katerim naj bi Knoxova ubila Kercherjevo, saj naj bi analiza pokazala, da so bili dokazi napačni, podvomili pa so tudi o zbiranju sledi DNK-ja, saj naj bi vzorce s kraja zločina pobrali šele 46 dni kasneje. Osemčlanska porota je Knoxovo tako oprostila, sodnik pa jo je zaradi obrekovanja, saj je trdila, da je Britanko umoril lastnik bara Patrick Lumumba, obsodil na tri leta zaporne kazni, ki pa jo je že odsedela.

Primer Knox - medijska obsesija
Tako se je zaključil primer Amande Knox, ki je bil prava medijska obsesija, a ki se, kot poroča CNN, še ne bo končala. Na sodišču v Perugii je sojenje Knoxovi spremljalo 410 novinarjev z vsega sveta, njena slika polni naslovnice današnjih časopisov, televizijske hiše poročajo o vsaki podrobnosti primera. Ko se bo Knoxova vrnila v ZDA, se bo začela bitka med medijskimi hišami, katera bo prva dobila intervju z njo. Guardian poroča, da naj bi se že dogovarjali o filmu o ameriški študentki, italijanski mediji pa poročajo, da je odmevni primer močno pripomogel k turizmu v tem italijanskem univerzitetnem mestecu.

Amanda Knox oproščena