Primer umora Meredith Kercher spremljata tako italijanska kot britanska javnost. Foto: EPA
Primer umora Meredith Kercher spremljata tako italijanska kot britanska javnost. Foto: EPA
Lumumba ob aretaciji
Policija je aretirala Lumumbo, čeprav nima dokazov o njegovi vpletenosti v umor. Foto: EPA
Sveče in vrtnica
Starši umorjene Meredith so na stopnice katedrale v Perugii položili sveče in vrtnice. Foto: EPA

Britansko študentko, ki je bila v Italiji na izmenjavi v okviru programa Erasmus, so našli s prerezanim grlom 1. novembra v njenem stanovanju v Perugii. Njenega umora so osumljeni njena sostanovalka iz ZDA Amanda Knox, Amandin italijanski fant Raffaele Sollecito in glasbenik ter lastnik nekega bara Patrick Lumumba iz Konga.

Zaradi neidentificiranega prstnega odtisa na s krvjo prepojeni blazini umorjenega dekleta in DNK-ja na toaletnem papirju pa je policija prepričana, da je bil v stanovanju v času umora še najmanj en človek.

Vabimo vas, da na Moj splet pošljete svoje morebitne izkušnje s programom Erasmus.
Našli morilsko orožje?
Položaj Knoxove in Sollecita se je prejšnji teden še poslabšal, ko je policija na rezilu noža, ki ga je našla v Sollecitovem stanovanju, odkrila sledi DNK-ja tako Amande kot Meredith, čeprav je bil dolg kuhinjski nož skrbno očiščen z belilom. Zaradi tega odkritja se je pojavil nov scenarij umora. Policija je sprva domnevala, da je bila 21-letna Meredith umorjena v omami na vrhuncu spolnega odnosa, novo odkritje pa kaže v smer premišljenega umora. Če je omenjeni nož res morilsko orožje in je prišel iz stanovanja Sollecita, to kaže, da je bil v stanovanje prinesen z namenom umora Meredith, kar pomeni, da je šlo za premišljeni umor.

Osumljenca iščejo med prekupčevalci
Zaradi prstnega odtisa in DNK-ja pa italijanska policija meni, da še ne pozna cele zgodbe, in išče še četrtega osumljenca. Meredith naj bi se svojim britanskim prijateljem v Perugii pritoževala, da njena sostanovalka Amanda v stanovanje vodi veliko moških, policija pa je pozornost v svoji preiskavi osredinila na prekupčevalce z mamili in na druge na robu študentske skupnosti, piše Independent na svoji spletni strani.

Osumljenca kadila hašiš
Še posebej sumljiv je moški, ki ga je Amanda pripeljala domov, Meredithini prijatelji pa so ga opisali kot "čudnega". Po Perugii se širijo govorice, da je eden izmed preprodajalcev, ki je mamilo preprodajal tujim študentom - tako Amanda kot njen fant Raffaele sta priznala, da sta na dan umora celo popoldne kadila hašiš -, po umoru izginil.

V soboto so prijatelji tretjega osumljenca Patrick Lumumba zahtevali njegovo izpustitev. Lumumba je zanikal, da bi stopil v Meredithino stanovanje, policija pa ni odkrila nobenega dokaza, ki bi ga povezoval z zločinom.

T. V.