Knoxova v solzah na tiskovni konferenci na letališču v domačem Seattlu, kamor je prek Londona priletela iz Rima. Foto: EPA
Knoxova v solzah na tiskovni konferenci na letališču v domačem Seattlu, kamor je prek Londona priletela iz Rima. Foto: EPA
Amando je na letališču sprejela množica podpornikov. Foto: EPA
V Perugii so se svojci Meredith Kercher spraševali, kako naprej. Foto: EPA
Za Knoxovo je štiriletne 'nočne more' zdaj konec. Foto: EPA

24-letno Knoxovo in njenega nekdanjega fanta, 27-letnega Italijana Raffaela Sollecita je prizivno sodišče v Perugii v ponedeljek oprostilo umora 20-letne britanske študentke Meredith Kercher. Američanka je v zaporu preživela skoraj štiri leta.
Knoxova je na seattelskem letališču s tresočim glasom nagovorila zbrane novinarje, ki so jo navdušeno pozdravili. "Moram se spomniti, da zdaj govorim angleško," je začela.
"Popolnoma so me preplavila čustva. Ko sem gledala z letala, se je vse spodaj zdelo neresnično. Hvala vsem, ki so verjeli vame, ki so me zagovarjali, ki so podpirali mojo družino."

Ob tem je dodala, da se zdaj samo veseli preživljanja časa s svojo družino. Njeni starši, Curt Knox in Edda Mellas, so se zahvalili podpornikom in pravni ekipi. "Prav zaradi pisem, klicev in neverjetne podpore, ki smo jo prejeli z vsega sveta - in še posebej iz Seattla - smo lahko preživeli in zagotovili Amandi podporo, ki jo je potrebovala."

Odvetnik družine je predtem njihov položaj opisal kot "mučni, štiriletni maraton nočne more, ki je ne bi smel preživljati noben otrok in nihče od staršev". "Meredith je bila Amandina prijateljica. Amanda in družina si želita, da se spominjate Meredith in molite za družino Kercher," je dodal.

"Nazaj na začetku"
Družina Kercher pa je imela medtem svojo tiskovno konferenco v Perugii, kjer sta bili na študentski izmenjavi Amanda in pokojna Meredith. Njen brat Lyle je dejal, da sprejemajo odločitev sodišča, a da so se zdaj ponovno znašli na začetku.
"Pustili so nas na točki, ko razmišljamo, kako so lahko razsodbo, ki je bila še pred dvema letoma tako gotova, zdaj odločno razveljavili. Spet smo na začetku. Iskanje, kaj se je zares zgodilo, se nadaljuje."

In kaj je bilo odločilno pri razveljavitvi obsodbe? Član porote prizivnega sodišča v Perugii je za Guardian povedal, da so bili za tožilstvo usodni pomanjkanje motiva in napake, ki so jih storili sodnomedicinski preiskovalci.
"Kot oče globoko sočustvujem z bolečino Kercherjevih," je dejal porotnik Fabio Angeletti, 40-letni učitelj iz Ternija. "A za obsodbo potrebuješ nedvoumne motive kot tudi trdne dokaze. Forenzični preiskovalci so zagrešili veliko napak, ki so primer oropale trdnosti."

Angeletti je bil eden izmed šestih porotnikov (od tega pet žensk), ki so jih izbrali po ostrejših merilih izobrazbe kot na prvem sojenju Knoxovi in Sollecitu.

Najprej rojstnodnevna zabava, nato intervjuji
In kaj čaka Knoxovo zdaj?

Dekle je trenutno zvezdnica, piše britanski Independent. Ameriške TV-mreže ji ponujajo šestmestne številke za njen prvi intervju, tabloidi se pogajajo za ekskluzivne fotografije in roj fotografov preži na njen vsak gib. Amandini bližnji načrti vključujejo rojstnodnevno zabavo za 21. rojstni dan, ki je nikdar ni imela, in ukvarjanje s konjički, ki jih je ta leta zanemarjala.

Bolj daljnosežna prihodnost je manj jasna. Ko bodo televizijski kombiji enkrat zapustili mesto, ko bo sklenjen dogovor o knjigi in filmu (še enem, saj je bil Lifetimov z igralko Hayden Panettiere v glavni vlogi že posnet), bo Knoxova že zbrala dovolj denarja za poplačilo pravnih dolgov njene družine, ki jih ocenjujejo na okoli milijon dolarjev.

Globoko v dolgovih
A da bi postala multimilijonarka, ni ravno velike verjetnosti. "Članki, ki pišejo, kako bo obogatela, so traparija," je za Independent dejala Candace Dempsey, avtorica knjige Umor v Italiji (Murder in Italy). "Morate vzeti v ozir, kako globoko v dolgovih je. Njeni starši so vzeli hipoteke na svoji hiši, da sta lahko plačala pravne račune, njena babica je zapravila večji del prihrankov. Amanda hoče najprej odplačati vse to, preden lahko vzame kaj zase."

Dempseyjeva, ki je bila na sodišču s Knoxovimi v ponedeljek, trdi, da Amanda tudi nima nobene želje izkoristiti kakih večjih priložnostih, ki ji jih ponuja njen status novopečene zvezdnice. Namesto tega naj bi sprejela le peščico intervjujev, nato pa bi se rada vrnila na univerzo. "Namigovanja, da bo šla na oddajo Plešemo z zvezdami ali pa da bo posnela resničnostni šov, so v popolnem nasprotju z njeno osebnostjo. Amanda je pametno dekle in precej resno," razmišlja Dempseyjeva.

V spodnjem videu posnetek tiskovne konference na letališču v Seattlu.
K. S.