Zakonca je pri njunem početju gnala ljubezen do Kube. Foto: EPA
Zakonca je pri njunem početju gnala ljubezen do Kube. Foto: EPA
Ameriško zunanjew ministrstvo
Myers je za ameriško zunanje ministrstvo delal med letoma 1977 in 2007. Foto: EPA
Fidel Castro
Fidel Castro je bil dolga leta trn v peti Američanov. Zaradi bolezni je pred dvema letoma oblast predal mlajšemu bratu Raulu. Foto: Reuters

Dvainsedemdesetletni Walter Kendall Myers je ob pomoči leto mlajše žene Gwendolyn in dovoljenja za dostop do zaupnih informacij te posredoval Kubancem, par pa naj bi se srečal tudi z dolgoletnim nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom.

Zakonca sta obtožena, da sta delovala kot tuja vohuna za kubansko vlado in predajala zaupne dokumente, obtožnica pa ju bremeni tudi prevare. Če bo sodišče odločilo, da sta kriva, jima grozi do 35 let zapora. Par se je izrekel za nedolžna in bo do začetka uvodnega zaslišanja pred sodiščem ostal v priporu.

Mayer imel dostop do zaupnih podatkov
Kubanska vlada se na obtožbe na račun para ni odzvala. Zakonca naj bi Kubanci rekrutirali leta 1979. Myersu so naložili, da si poišče delo ali na zunanjem ministrstvu ali Osrednji obveščevalni službi (CIA). Od leta 1977 je Myers delal na zunanjem ministrstvu s polovičnim delovnim časom, od leta 1985 pa s polnim delovnim časom. Povzpel se je do mesta višjega analitika, specializiranega za analizo obveščevalnih zadev, povezanih z evropskimi zadevami. Zaradi dovoljenja za dostop do zaupnih podatkov je imel do upokojitve leta 2007 dnevni vpogled v zaupne informacije, prebral pa je tudi več kot 200 obveščevalnih poročil o Kubi.

Myersova žena je delala v banki, njen najljubši način predajanja informacij pa je bila izmenjava nakupovalnih vozičkov v trgovini.

Srečanje s Castrom
Za Kubance nista delala zaradi denarja, ampak sta jim hotela pomagati. Občasno sta potovala na Kubo in druge kraje v Latinski Ameriki, kjer sta se sestajala s svojimi kubanskimi "upravljavci", z legendarnim "el Comandantejem" pa sta se srečala leta 1995.

Ujeta v past agenta pod krinko
Myers se je agentu Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki je deloval pod krinko kubanskega agenta, pohvalil, da je od kubanske vlade prejel veliko medalj. Zakonca naj bi v pogovoru z agentom FBI-ja (oziroma "Kubancem") privolila, da bosta Kubancem priskrbela informacije o vrhu Organizacije ameriških držav, ki je med 17. in 19. aprilom potekal v Trinidadu in Tobagu.

Operacija pod krinko se je začela aprila, aretacija starejšega para pa je sledila, ko se odnosi med ZDA in Kubo po dolgih letih izboljšujejo.

T. V.