Prizor iz New Yorka. Foto: EPA
Prizor iz New Yorka. Foto: EPA
V Vermontu se še vedno bojijo, kaj jim bodo prinesle narasle reke. Foto: EPA

Predstavniki predsednika Baracka Obame bodo danes odpotovali v Virginijo, Severno Karolino in Vermont - zvezne države, ki jih je Irene najbolj prizadela -, kjer bodo nadzirali potek odpravljanja posledic.

Orkan, ki je bil pred prihodom v New York zreduciran na "tropsko neurje", je za seboj pustil izpade elektrike in poplave - zlasti na območju Nove Anglije. V devetih zveznih državah so našteli najmanj 27 smrtnih žrtev.
V Severni Karolini je cesto 12 dobesedno razkosalo, prebivalci pa še vedno nimajo elektrike, poroča CNN. Skupno brez nje še vedno ostaja okoli pet milijonov Američanov.

"Grozljivo je"
V New Yorku so deroče vode odnesle ceste in mostove ter poplavile domove in nekatere trgovine. V Vermontu se spopadajo z najhujšimi poplavami v zadnjih 85 letih, guverner Peter Shumlin pa opozarja pred nadaljnjimi poplavami in smrtnimi žrtvami v tej mali ruralni zvezni državi.
"Grozljivo je," je povedal Shumlin. "Cele skupnosti pod vodo, trgovine, domovi, ceste, mostovi, železniška infrastruktura. Izgubili smo pridelke. Tu zgoraj smo močni ljudje, a Irene ... nas je res prizadela."

V New Yorku in po Novi Angliji so številne reke postavile rekordni vodostaj. V New Jerseyju so se reke v ponedeljek še naprej dvigale.

Zaradi uničenja se je v Washingtonu predsednik Obama zaobljubil, da bo storil vse, da zagotovi ljudem podporo, ki jo potrebujejo. Dodal je še, da bo za okrevanje potreben čas.

Ameriška vlada ocenjuje, da bodo samo stroški od poškodb zaradi močnih vetrov presegli milijardo dolarjev. Analitiki pa napovedujejo še precej višjo skupno številko.