V Guantanamu Američani zadržujejo 490 ljudi. Foto: EPA
V Guantanamu Američani zadržujejo 490 ljudi. Foto: EPA
Lord Goldsmith
Britanski državni tožilec je ostro obsodil obstoj ameriškega zapora na Kubi. Foto: EPA

Ameriški uradniki so dejali, da so v zaporu na Kubi za rešetkami nevarni ljudje, ki bi na prostosti pomenili veliko nevarnost. Britanski državni tožilec Lord Goldsmith je v doslej najostrejših besedah proti ZDA dejal, da je obstoj zapora nesprejemljiv in da je simbol nepravičnosti.

Prepričan je, da tradicija ZDA kot trdnjave svobode, neodvisnosti in pravičnosti terjajo zaprtje Guantanama. Tudi britanski premier Tony Blair je večkrat obsodil obstoj Guantanama.

Še obstaja nevarnost
Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean McCormack je dejal, da si ZDA sicer prizadevajo, da bi nekoč zaprle zloglasni zapor, a to za zdaj ni mogoče, predvsem zaradi varnosti Američanov. "Gotovo si ne želimo, da bi na prostost izpustili ljudi, ki bi lahko zdaj ali v prihodnosti zagrešile teroristične zločine proti civilistom ali se bojevale proti našim vojakom," je zatrdil McCormack.

Njegove besede je potrdil tudi neimenovani predstavnik Pentagona, ki je opozoril, da so v Guantanamu zaprti tudi teroristični učitelji, izdelovalci bomb, ki so že napovedali, da se bodo znova vrnili v boj proti ZDA in njenim zaveznicam.

Pred kratkim je sicer tudi ameriški predsednik George Bush dejal, da bi rad zaprl Guantanamo in zapornike postavil pred sodišče, ob tem pa dodal, da mora svoje povedati vrhovno sodišče.

Zapor na Kubi so odprli januarja 2002, zdaj pa je v njem 490 zapornikov. Vse od odprtja njegovemu obstoju nasprotujejo tudi številni zagovorniki varstva človekovih pravic.