ZDA so zavezane h konvenciji, ki prepoveduje mučenje, trdi Bela hiša. Foto: EPA
ZDA so zavezane h konvenciji, ki prepoveduje mučenje, trdi Bela hiša. Foto: EPA

Namestnik zunanje ministrice Barry Lowenkron je 10 neodvisnim strokovnjakom odbora v Ženevi poudaril, da mučenje prepoveduje zakonodaja v ZDA in da je tako obliko ravnanja z zaporniki ostro obsodil tudi predsednik George Bush.

Organizacije za spoštovanje človekovih pravic trdijo nasprotno in ZDA očitajo, da dovoljuje nečloveško ravnanje z osumljenci terorizma.

Odbor bo 25-članski ameriški delegaciji med dvodnevnim zaslišanjem zastavil 59 vprašanj, 53 o vojni proti terorizmu. Med drugim jih bo zanimala njihova interpretacija prepovedi mučenja in z metodami zasliševanja v zaporih, kot sta Abu Graib v Iraku ali oporišče Guantanamo na Kubi.

Kot podpisnice Konvencije o prepovedi mučenja morajo ZDA ZN-u predložiti poročilo o usklajenosti s konvencijo. Pisno poročilo so sicer ZDA s 4-letno zamudo vložile januarja letos. V njem izražajo nedvoumno nasprotovanje mučenju in zavezanost k prepovedi, ki jo je ameriški senat z ratifikacijo konvencije sprejel leta 1994.

Neprijetna vprašanja Beli hiši
Odbor nasprotno meni, da se zdi ameriška interpretacija mučenja, kot je zapisana v memorandumih pravosodnega ministrstva med letoma 2002 in 2004, ožja, kot je interpretacija ZN-a. Ker interpretacija ZDA naj ne bi zajemale vsega, kar zajema interpretacija Svetovne organizacije, odbor zahteva, da ZDA pojasnijo, zakaj so vzpostavile tajne zapore, kakšne metode in pravila uporabljajo njeni zasliševalci in ali administracija predsednika Georgea Busha prevzema odgovornost za domnevna mučenja, ki naj bi jih ameriški agentje izvajali zunaj ozemelj ZDA.

Kritika odbora ne predvideva kazni, razen mednarodne raziskave. Ugotovitve odbora bodo predstavljene 19. maja.